Goede begeleiding sleutel bij educatie en ondernemerschap
17 Apr, 12:30
foto


De rode draad van de afgelopen twee uitzendingen van de podcast Vrijblijvende Gesprekken over het belang van goede educatie en social entrepreneurship, was goede begeleiding. Bryan Sloote, ex-directeur van Natuur Technisch Instituut (Natin), geeft aan dat jongeren zoveel mogelijk de ruimte moet worden gegeven om hun eigen weg te vinden en daar moeten zij goed bij worden ondersteund.

“Belangrijk is dat de persoon die je educatie wil geven de ruimte heeft om te zijn wie die wil zijn. De gelegenheid bieden om te leren. De skills die je nodig hebt nu, hoeven niet de skills te zijn van twintig of dertig jaar geleden. Dus als jij nu in het onderwijs zit en je denkt dat je een stukje educatie wil geven, want zo noemen we dat educatie geven aan jongeren, dan zijn we geneigd onze skills die we toen hebben aangeleerd in die vorm van het systeem, aan hen te leren. Dit terwijl de vorm nu wel is veranderd.”

Het meest ideale waar Sloote naar streeft als onderwijsdeskundige is dat jongeren met een ontwikkelingsvraag naar hem toestappen. Dat zij met de vraag 'ik wil dat leren, kunt u mij dat leren’ naar hem komen. Alleen hebben wij naar zijn zeggen nog geen onderwijssysteem dat niet zo flexibel is. Social entrepreneur Mireille Liong probeert vanuit Amerika, waar zij woont en werkt, zoveel mogelijk jonge ondernemers in Suriname te helpen hun producten daar te verkopen. Met haar jarenlange kennis en ervaring wil zij zo hen steunen daarin. Zij zegt dat ze daar al een poos mee bezig is.

“No entrepreneur should be left behind. Ik zie de mogelijkheden van online. De markt hier (in Suriname) is klein. Ik weet ook hoe zwaar het is om te trekken aan social media. Je moet (bijvoorbeeld) een website hebben, het is een job op zich. Terwijl die mensen bezig willen zijn met de ontwikkeling van hun eigen ding. Dus ik heb ze gezegd dat ik wel de mogelijkheden heb te bieden (om producten te verkopen online). Ik heb nu wel goede connecties gevonden zoals op Amazon Wellness waarbij ik thee en Marron peper verkoop. De community's worden er beter van en het is een win-win voor everybody.”

Volgens Liong is het wel kijken of de ondernemers van het binnenland wel klaar zijn om hun producten te verkopen op een grotere markt, omdat het voor hen soms uitdagend is om te voldoen aan de vraag. Zij is daarom van mening dat jonge ondernemers goed in dit traject moeten worden begeleid. Wanneer ze in Suriname is, probeert ze daarom ook zoveel mogelijk motivatiesessies te houden voor hen. Beide gasten zijn het erover eens dat er genoeg potentie in Suriname is voor verdere ontwikkeling, daar is goede begeleiding fundamenteel in. Beide gasten zijn beschikbaar om waar nodig de samenleving van dienst te zijn.

Vrijblijvende Gesprekken is een podcast waarin in een ontspannen sfeer met verschillende personen gesproken wordt over de uitdagingen en kansen van onder meer hun werkgebied.
Advertenties