Renten: Besluit 2 lockdown-weekenden niet gelijk nemen
13 Apr, 00:00
foto
Bryan Renten, voorzitter VSB.


Het bedrijfsleven is de regering erkentelijk voor dat het sluiten van handelszaken is teruggedraaid. Er is zondagavond breed overleg gevoerd over de maatregelen die vrijdag waren aangekondigd. Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), om een reactie gevraagd over twee lockdown-weekenden, zegt aan Starnieuws dat besluiten op basis van gedegen analyse genomen moeten worden. Hij vindt dat na evaluatie van het komende weekend en de trends, pas besloten moet worden om het tweede weekend alles op slot doen, noodzakelijk is. 

Er zijn stevige discussies gevoerd met de regering tijdens het overleg. Naast de VSB, waren ook aanwezig: de ASFA, SHATA, Platform voor Horeca-ondernemers, vertegenwoordigers van de importeurs en anderen uit de private sector. Aangegeven werd dat de maatregelen te zwaar waren en niet duidelijk was op grond waarvan die genomen waren. Benadrukt werd dat de economie al zwaar lijdt door alle maatregelen, terwijl Covid nog lang niet weg is. "Ook al waren er nu al genoeg vaccins, maar het zou toch een jaar duren om iedereen te vaccineren. De bevolking moet ook overtuigd worden om zich te laten vaccineren", merkt Renten op.

Van de regering wordt verwacht dat er gedegen analyses worden gemaakt en de juiste beslissingen worden genomen. "Wij moeten ons realiseren dat wij niet helemaal risicovrij zijn. Nergens ter wereld is dat het geval. In onze zwakke economie kunnen wij ons niet de luxe veroorloven om te proberen alle risico's uit te sluiten en alle besmettingen voorkomen", merkt de VSB-voorzitter op. Het resultaat van het overleg met de regering is dat de winkels niet dicht hoeven. De overdekte markten zijn wel gesloten. Dat is een enorme klap voor landbouwer en venters. Langs de straat verkopen is geen goede oplossing en is ook niet hygiënisch en veilig, vindt Renten. Kleine ondernemers worden hard getroffen.

De VSB-voorzitter merkt op dat de regering meer dialoog moet voeren, de cijfers en analysen moet delen met de gemeenschap. Indien deskundigen het nodig vinden om komend weekend alles dicht te gooien omdat sociale beperkingen helpt om besmettingen te voorkomen, wordt dat gerespecteerd. Maar er moet gekeken worden volgens Renten wat de trend is na de weekend-lockdown. Op basis van de evaluatie moet besloten worden of het noodzakelijk is om een tweede weekend-lockdown te hebben. Dialoog, samendoen en analyseren van cijfers blijven volgens Renten heel belangrijk. Er moet geen 'jo-jo-situatie' gecreëerd worden met de maatregelen, want de samenleving zal dat niet kunnen opbrengen.
Advertenties