Na overleg: Missies Cubaanse medici wordt verlengd
10 Apr 2021, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft een spoed schrijven gestuurd naar zijn collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, om het werkverband met het Cubaanse zorgpersoneel te verlengen. De bewindsman verduidelijkt dat de mantelovereenkomst tussen het ministerie en Cuba blijft bestaan, alleen zullen andere voorwaarden gelden voor de nieuwe missies van Cubaanse verpleegsters en artsen die in het land willen werken.

Bij evaluatie is gebleken dat de voorwaarden, waaronder loon en voorzieningen moeten worden uitbetaald in US$ wat gezien de precaire financiële huishouding van het land, nadelig uitkomt voor Suriname. Parlementsvoorzitter Marinus Bee had zijn kanttekeningen geplaatst bij de aankondiging van het terugsturen van de artsen en verpleegkundigen. Het contract van de verpleegsters en doktoren uit Cuba die hiernaar toe kwamen voor de Covid-19-uitbraak en versterking van het Wanica Ziekenhuis is op 25 maart verlopen.

Aangezien Suriname tot ongeveer twee weken geleden een vrij stabiele Covid-19-situatie had,  werd de inzet van deze groep als niet langer noodzakelijk geacht. Dan is er nog de groep Cubaanse artsen die werken voor de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst, en van wie het contract in juni afloopt.

Minister Ramadhin zegt aan Starnieuws dat hij gesprekken heeft gevoerd met de parlementsvoorzitter en de ABOP-top. De onduidelijkheden die er waren, zijn weggemaakt. Er is informatie gedeeld met elkaar en is de bezorgdheid dat de medische zorg in het binnenland komt weg te vallen, weggenomen. "Er is goed overleg met elkaar geweest," zegt Ramadhin. Als minister en arts zegt hij verantwoordelijk te zijn voor de medische zorg van de totale samenleving en daar zal hij niet mee grappen.

"Er is geen sprake van beëindiging van de mantelovereenkomst met Cuba," benadrukt Ramadhin. "Wat we wel gaan doen na evaluatie is onder andere voorwaarden, de volgende groepen binnenhalen." Hij wijst er ook op dat er hard aan gewerkt zal worden om lokale artsen te interesseren voor het werk in het binnenland. Na zeker twee krutu's in het binnenland, waarbij de mensen hun grieven en wensen hebben gedeeld, zegt de bewindsman dat de binnenlandbewoners toch de voorkeur geven aan lokale artsen. "En daar gaan we serieus aan werken." Voor dit moment is gevraagd om de missies van beide groepen Cubaanse medici (arbeidscontracten tot maart en juni) te verlengen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April