Reactie op het artikel van Stanley Angel
20 Feb 2021, 02:08
foto


Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig om te begrijpen wat de schrijver beoogt met zijn artikel. Ik ben blij dat Stanley Angel onderkent dat in Suriname het racisme de kop opsteekt. Eigenlijk moet ik zeggen dat het racisme opnieuw de kop opsteekt, want een tijdje merkte je niet zoveel van het racisme. Racisme is niet van vandaag, maar een eeuwenoude pandemie, overal in de wereld heb je te maken met racisme en rassenhaat.

Na de verkiezingen van 25 mei 2020 merk ik op dat het racisme toegenomen is, wat de oorzaak is van de toename, kan ik voorlopig niet verklaren. Maar zoals eerder aangegeven zorgt racisme voor polarisatie, waardoor de gewenste bromtyi dyari in Suriname, een utopie zal blijven. Daarom mijn oproep aan de samenleving om racisme en rassenhaat niet aan te wakkeren.

De oproep heb ik gedaan als een rechtgeaarde burger. Ik ben een grote tegenstander van alle vormen van racisme. Ik heb als burger slechts de aandacht gevraagd voor het fenomeen racisme. Ik ben een Surinamer die via een aangeboden artikel de mensen bewust wil maken om geen racistische uitspraken te doen, want het fenomeen racisme is zeer verwerpelijk, we zijn allemaal Surinamers.

In mijn vorig artikel heb ik aangegeven dat wellicht een taak is weggelegd voor de religie om rassenhaat in te dammen. De VN heeft 21 maart uitgeroepen tot Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Naast de religie hebben we in Suriname ook een mensenrechtenorganisatie die racisme en rassenhaat kan bestrijden, derhalve zijn er veel mogelijkheden om het racisme de kop in te drukken.

Ik was met politiek geëindigd omdat ook politici bewust of onbewust zich schuldig maken aan rassenhaat en dat gedrag is zeker verwerpelijk. Het is triest dat mensen zich tot een dergelijk niveau verlagen. Politici en gewone burgers moeten voorkomen dat onbewuste vooroordelen tot discriminatie leiden, laten we elkaar respecteren. Ik hoef de mensen die zich schuldig maken aan racisme niet aan te spreken met naam en toenaam, maar volsta met het gezegde: wie de schoen past trekke hem aan.

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May