Jarige 'Bordo' presenteert de eerste renovaties van NIS
12 Feb, 04:59
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk overhandigt een bloemstuk aan de jarige directeur van het NIS, Joël ‘Bordo’ Martinus. (Foto's: René Gompers)


Joël ‘Bordo’ Martinus wordt verlegen wanneer voor hem gezongen wordt. Na de zang volgen er bloemstukken, gelukwensen en wordt Gods zegen over hem uitgesproken; hij is donderdag 37 jaar geworden. Maar dat is niet de enige reden voor de gelukwensen. Hij heeft de eerste renovaties van het Nationaal Indoor Stadion (NIS) waar hij enkele maanden geleden directeur van geworden is, gepresenteerd. Maar er is meer meer: Martinus en partij ABOP (31) zijn op dezelfde dag jarig. Reden om ook ABOP-voorzitter en vicepresident Ronnie Brunswijk te feliciteren.

Martinus heeft Brunswijk een rondleiding gegeven in de gerenoveerde ruimtes. De kantoren van de directeur, de onderdirecteur, en de 'technische en financiële mensen' zijn nu ruimtelijk, fris, goed verlicht. In de ene ruimte zijn de muren grijs, in de andere rood bordeaux. De muren zijn ‘sparkly’; afhankelijk van hoe het licht valt, schitteren ze. De werkkamer van de directeur ziet er extra luxueus uit. Een groot comfortabel lederen bankstel en dikke witte vloer bedekking naast een stevige in cream gekleurd bureau dragen bij aan 'relaxed' werken. Hier zijn de muren wit en ook ‘sparkly.’  Brunswijk wil ook proeven van Bordo’s werksfeer en neemt plaats achter zijn bureau.

“If yu tek’ opleiding fu wan man san gwent’ netjes…dan mi no ben kan go s’don in’ a ruimte pe a owru directeur ben s’don,” geeft Martinus aan. De ruimte was ook klein. Niet representatief om gasten te ontvangen, legt Martinus uit. “Dit is het begin, we hebben de fundering gestort.” Over de kosten en de financiering, zegt hij: “Meneer George, na wan ondernemer san hab’ hati gi a volk nanga a Anthony Nesty Sporthal…na a man financier a her’ sani.” Op een nadere vraag hierover deelt Martinus mee dat ongeveer SRD 600.000 de gehele renovatie, aanschaf van laptops, computers en de inrichting gekost heeft. Het bedrijf Lucky George heeft voorgeschoten, maar hij wordt wel betaald. 

Brunswijk is onder de indruk. “Als je naar een kantoor gaat, valt de inrichting je als eerste op,” merkt hij op. “Het moet aantrekkelijk zijn wanneer mensen binnenkomen. Dat heeft deze directeur goed neergezet. Ook het personeel heeft een waardige plek om het werk te doen.” Martinus geeft aan dat het hele gebouw binnen en buiten aan renovatie toe is.  Zelfs als er geen Covid meer zou zijn, zouden er geen activiteiten georganiseerd kunnen worden, deelt hij mee. Er zijn metalen delen die los kunnen komen en op het publiek of de performers zouden kunnen vallen.

Martinus en zijn team zijn nog bezig na te gaan hoeveel het allemaal gaat kosten. Brunswijk kijkt uit naar de begroting. “NIS moeten we blijven onderhouden, het gebouw moet goed blijven,” benadrukt hij. Dit is de plek waar de verkiezingsuitslag bepalend was, hier worden grote vergaderingen en andere evenementen gehouden. NIS moet behouden blijven. Martinus heeft nog veel plannen. Zo wil het een borstbeeld neerzetten van Anthony Nesty, naar wie het gebouw is vernoemd. Er komt ook een zwembad als eerbetoon aan Nesty.

De jarige directeur wordt overspoeld met gelukwensen. Daarna willen de mensen met hem op de foto. Met champagne, in plastic cup, wordt er getoost op de “gezondheid van Bordo” en ook op ABOP. Martinus maakt zich niet druk om de kritiek die op hem geleverd wordt. “Yu pley yu game, yu pley yu Playstation. Nanga mi yu no man pley in want mi hab’ na praktijk. Mi sab’ tak’ mi sa doe en.”

René Gompers
Advertenties

Friday 16 April
Thursday 15 April
Wednesday 14 April