Nederland wil helpen bij visumvrij maken Suriname
10 Feb 2021, 18:57
foto
President Chan Santokhi neemt de geloofsbrieven van de Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan, in ontvangst. (Foto: CDS)


De nieuwe Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan, heeft bij de aanbieding van zijn geloofsbrieven vandaag aan president Chan Santokhi meegedeeld dat zijn land graag wil assisteren bij het bereiken van visumvrij reizen. De diplomaat legt de nadruk op assisteren, omdat Nederland niet hierover gaat. Nederland ligt in het Schengengebied waarvoor een Schengenvisum nodig is. “Het ligt dus aan de Europese Commissie om uiteindelijk een besluit over te nemen. Nederland is graag bereid Suriname te assisteren om te voldoen aan de technische voorwaarden die daarvoor gelden”, zegt Van der Zwan.

Voor de diplomaat staat het herstellen van de diplomatieke samenwerking tussen Suriname en Nederland hoog op de agenda. De goede relatie tussen beide landen werd voor een periode onderbroken. Nu zowel Suriname als Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd zijn, wordt gewerkt aan het herstel van deze banden. Van der Zwan was hiervoor de tijdelijk zaakgelastigde van Nederland hier te lande.

Naar zeggen van de ambassadeur is de relatie Suriname-Nederland hecht, meldt de Communicatie Dienst Suriname. Ook vanwege de vele familiecontacten is deze relatie uniek. In november van het vorig jaar is een missie uit Nederland naar Suriname afgereisd en zijn er met counterparts hier te lande gesprekken gevoerd. Het afgesproken programma zal uitgevoerd worden. Nederland wil ook meewerken aan de versterking van de rechtsstaat.
Advertenties