HWO vraagt om aanscherping arbeidswet
10 Feb 2021, 13:34
foto


Het bestuur van de Hakrinbank Werknemers Organisatie (HWO) vraagt in een brief aan de voorzitter van de Progressieve Vakcentrale C-47, Robby Berenstein, het aan te sturen op aanscherping van de ‘Wet omzetting Arbeidsovereenkomst Bepaalde Tijd naar Arbeidsovereenkomst Onbepaalde tijd’. Het bestuur meent dat het erop lijkt dat in de praktijk de doelmatigheid van deze wet teniet wordt gedaan, in het voordeel van werkgevers en ten nadele van werknemers.

Van Berenstein wordt verwacht dat hij het proces van verandering van de wet opstart. Dat de wet aanscherping behoeft, stelt de HWO aan de hand van ervaringen en klachten in de praktijk. Zo worden bij de Hakrinbank N.V., contractanten onder het mom van digitalisering bedankt na een dienstperiode 24 maanden contractarbeid. Hierna worden in hun plaats tijdelijke krachten (lees: uitzendkrachten) in dienst genomen voor hetzelfde werk, waarvoor er was aangegeven geen menskracht meer nodig te zullen zijn. Deze tijdelijke krachten krijgen vervolgens wederom een contract en worden kort voor het verstrijken van de periode van 24 maanden bedankt.

Recentelijk is er een contractant bedankt op een afdeling, terwijl er op dezelfde afdeling 3 andere (nieuwe) krachten zijn aangetrokken om precies hetzelfde werk te doen. De HWO meent dat het gaat om omzeiling van de wet. Artikel 6 van onderhavige wet is in dit geval ook geschonden, omdat er geen melding aan de contractant is gedaan van eventuele vacature.

De HWO schrijft te hopen op een duurzame oplossing van deze kwestie en bereid te zijn eventueel strijd te voeren voor het behoud van duurzame arbeidsplaatsen en versterking van de rechtszekerheid van betrokken burgers. Er zijn afschriften van de brief gestuurd naar de directeur en raad van commissarissen van de Hakrinbank N.V., de minister van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken en de Nationale assemblee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May