Column: Politieke Borrelpraat 649
07 Feb, 23:01
foto
Vis wordt bij het lossen en laden gekeurd bij Cevihas. (Foto: René Gompers)


“Broeders van de ronde zuiptafel, het stinkt naar vishal op de markt daar bij LVV.”
“Het ene goed draaiend staatsbedrijf, Cevihas, waar alle vissers met vergunning moeten uitladen, wordt uitgehold, zogenaamd ten gunste van een ander staatsbedrijf dat verlieslatend is.”
“En de redsnappervloot van een grootverwerker, die al jaren probeert de controle van Cevihas te ontlopen, heeft het nu eindelijk gedaan gekregen.”
“Hoezo, ze helpen SAIL toch aan inkomsten?”
“Ik denk dat een paar politiek toppers een fiks cadeautje hebben gehad, want de redsnappervloot van dat bedrijf gaat nu netjes even registreren bij SAIL, om dan zonder uitladen en lading tjekken naar de verwerkingsfabriek in Commewijne te varen.”
“Wie zijn die politiek toppers, meester, noem hun namen, meester, daar houden we toch zo van: lekkere smeuïge sma tori rond roddelen en opblazen.”
“Je kletst, jongen. Ik noem geen namen. Kijk gewoon wie zich in dit soort onfris ruikende zaakjes uitsloven om zaken goed te praten als dingen ondanks hun kibrifasi toch uitlekken.”
“Ja, maar toen van dat niet tjekken bij SAIL gewag werd gemaakt, nam de minister gelijk maatregelen: er moest daar wel uitgeladen en getjekt worden.”
“Volgens mij ‘pour la forme’ oftewel ‘voor de vorm’. Eventjes slapjes tjekken, misschien een extra lekkers in ontvangst nemen en dan: ‘is oké’. Inladen en snel wegvaren en weer een inkomsten voor de overheid minder om de armoede te bestrijden.”
“Net zoals met de rondhoutexport: we exporteren voor 11 miljoen US, maar ontvangen voor nog geen vier miljoen. Rara, waar is de rest?”
“Grootkapitalisten bevoordelen en het landsbeleid verwaarlozen is sinds de geruchtmakende ‘Schweig-affaire’ uit 1956 meer norm dan uitzondering bij onze politieke gezagsdragers.”
“Wat was die ‘Zwijg-affaire’ meester? Werd er iemand het zwijgen opgelegd?”
“Ach nee, jonge vriend. Schweig was de naam van die investeerder uit de USA die een supervoordelig viscontract met de toenmalige regering afsloot.”
“Waarom zo voordelig voor hem?”
“Schweig kreeg voor 15 jaar alle visserijrechten voor onze kust en hoefde nog erbij de eerste vijf jaren geen belasting te betalen. Daar gingen vooral onze grote garnalen.”
“Heeft het parlement daar toen niet een stokje voor gestoken?”
“Bijna, maar net als nu ging het in stand houden van de coalitie boven de belangen van de samenleving.”
“U zegt ‘bijna’?”
“Ja, want het parlement keurde deze onsmakelijke deal op het nippertje goed met 11 stemmen voor en 10 tegen.”
“Dat was randje-kantje. Maar desondanks brokkelde de coalitie onder de naam ‘Het Eenheidsfront’ verder af, tot de regering van Johan Ferrier viel.”
“Jopie Pengel, de opkomende politieke leider, toen in de oppositie, had dit voorspeld door te zeggen: ‘Wat niet bij elkaar hoort, zal niet bij elkaar blijven.”
“Mooie politieke historie, maar we dwalen af. Terugkomend op die naar ‘pori-fisi’ ruikende kwestie bij Cevihas: de leiding van de bond aldaar heeft alle geweldige goedpratingen en argumenten van de minister en z’n parlementaire secondant netjes en duidelijk doorgeprikt.”
“Ja, maar aan het eind van de vorige regering is er een fiks bedrag in valuta, zo wordt door de huidige regeertoppers beweerd, overgemaakt naar een Paarse partijgenoot voor zo genoemde bewezen diensten aan het bedrijf.”
“Geloof ik best, want die vorige politieke bende heeft waar maar mogelijk de boel geplunderd. Het leek gewoon opzet.”
“Desondanks gaat Chan tot meerdere malen toe in het holst van de nacht urenlang praten met de hoofdverantwoordelijke van deze achtergelaten puinhoop. Kom nou! Die man is officieel door onze krijgsraad veroordeeld als hoofdverantwoordelijke voor een massamoord op ongewapende burgers en een paar militairen.”
“Maar die Dien-van-Sew van Visserij is een echte gladprater, net als onze koning Albert.”
“Wie is koning Albert, meester?”
“Koning Albert, zo noemt criticus Giejermo Samsam hem, is DMDRPWKI.”
“En wat wil deze gekke afkorting zeggen?”
“De Man Die Recht Praat Wat Krom Is.”
“Werkelijk, en nu ook met dat nieuwe staatsbedrijf dat geld gaat moeten binnenhalen om de armoede te bestrijden.”
“Hoe heet dat ding? New Surfin NV, ja toch?”
“Niets aan de hand, niets aan de hand, zei onze Rechtprater.”
“Er is wel degelijk wat aan de hand, als je zo een belangrijke NV sluipfasi instelt.”
“Ai, pas toen ze zich gingen inschrijven bij de Kamer van Koophandel, lekte de zaak uit, vooral omdat minister 1 en minister 2 in de RvC zitten samen met een baya-a-lallah-ondernemer.”
“De ministers in de RvC gaan dus zichzelf controleren, goed zo, daar zit geen luchtje aan, niets aan de hand, niets aan de hand.”
“Jullie kunnen het gewoon niet hebben dat deze regering op een creatieve manier probeert kapitaal aan te trekken. En de overheid heeft dat vooraf niet uit de doeken gedaan, want dan zou men weer met allerlei vuilsmijterij op FB komen.”
“En nu de zaak achteraf wordt goedgepraat, heeft niemand zeker kritiek? Je bedoelt: sluipfasi doen, anders zou de zaak misschien voortijdig door die kritiek getorpedeerd zijn.”
“Net zoals het aanhouden van de verhoging van de autotoelage voor ministers, ondanks die sublieme bochtige en kronkelige goedpraat van koning Albert bij Bimlawatie op de radio. Bijvoorbeeld: een auto huren zou veel meer kosten.”
“Hun geen verhoging geven, of die hele autotoelage intrekken zou veel minder kosten.”
“Klopt, je wordt geen minister om je aan het kruis van de belastingbetaler te zegenen.”
“Ik begin die Biemla bij dit soort interviews steeds hoger te waarderen.”
“En dan ontkent deze minister in DNA dat hij zijn Guyanese collega had beloofd dat Guyanese vissers op de Corantijn een officiële Surinaamse visvergunning zouden krijgen. Sommige Surinaamse vergunninghouders, stromannen genoemd, zouden hun vergunning hebben doorverhuurd aan Guyanezen.”
“Dan moet je als minister díé stromannen aanpakken en geen beloften doen aan die Guyanezen. Het stond bij hun in de krant.”
“Dan krijgt onze Yogi Bear uit Saramacca steeds meer gelijk met deze man.”
“Tuurlijk, de ene nyanman kent en herkent een andere nyanman meteen en gunt hem geen nyangs.”
“En terwijl we ons verder massaal bezighouden met dat ondermaats gedoe rond Akim-sa-draai-ing-Boto en Bee-sa-e-hossel-wan-opengevallen-zetel-gi-Abobbie, gaat de benzineprijs weer eens een beetje omhoog tijdens een lockdown.”
“Luister: in Frans-Guyana kost een liter unleaded 1,43 euro, maal koers 17 = SRD 24.30. Met de jongste verhoging zitten we nu op SRD 12 per liter. Een smokkelaar maakt op elke liter zeker 6 SRD. Stel hij vaart met 5 vaten van 120 liter naar de overkant, dan is zijn winst per triep: 600 maal 6 = SRD 3.600.”
“Dus: flink rijden maar, jongens, dan blijft er minder over voor de smokkelaars, plus je helpt slandskas te vullen, en klaag niet. Fietsen doet Ruttegrutte wel. Proost.”

Rappa
Advertenties