DNA-fracties eensgezind over aanmaken nieuwe munten
05 Feb 2021, 00:00
foto
Met algemene stemmen wordt de Muntwet gewijzigd. De samenstelling van de munten mag worden veranderd. Hiermee wordt 40% van de kosten bespaard.


Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben donderdag hun zegen gegeven aan de regering om nieuwe munten aan te maken. Door in nickel plated steel de munten aan te maken, wordt 40% bespaard. Het slaan van nieuwe munten is nodig, omdat er een groot gebrek is aan kleingeld. De wet is aangenomen met 45 algemene stemmen. De NDP-fractie die in beraad is, heeft besloten mee te werken aan de behandeling en aanname van de wetswijziging omdat het algemeen belang groot is.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft aangegeven dat de wijziging van de Muntwet nodig is, omdat de samenstelling van de munt wordt aangepast. Dit, omdat op basis van een studie die verricht is in 2013 vastgesteld is dat het voordeliger is om de samenstelling te veranderen. De bewindsman benadrukte dat er geen sprake zal zijn van monetaire financiering als nieuw geld in omloop wordt gebracht. De banken betalen giraal voor de munten die ze betrekken bij de Centrale Bank van Suriname.

Er zullen nieuwe munten geslagen worden van SRD 2.50, 1, 25 cent en een dubbeltje. Het gaat om totaal 36 miljoen stuks munten, goed voor de behoefte van een jaar en een buffer voor een half jaar. De waarde is SRD 31.6 miljoen. Ruim US$ 2.1 miljoen moet worden neergeteld om de munten te slaan.

Het zal minstens een half jaar duren voor de munten hier zijn. Intussen is het gebrek bij de kassa's in de winkels enorm. Mensen krijgen een snoepje terug in plaats van kleingeld. Commissievoorzitter Asis Gajadien (VHP) stelde voor om eenmalig mensen een incentive te geven om hun munten in roulatie te brengen. Veel mensen sparen muntjes, waardoor er een gebrek ontstaat. Het voorstel van Gajadien heeft bijval van De Nationale Assemblee. Minister Achaibersing neemt het mee en zal het verder uitwerken. In de commissie die de wetswijziging voorbereid heeft voor openbare behandeling hadden verder zitting: Rabin Parmessar (NDP), Chanrui Wang (VHP), Ronnie Asabina (BEP), Kishan Ramsukul (VHP), Ebu Jones (NDP) en Obed Kanapé (ABOP).

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May