Lilawatie Punwasi-Raghoebier neemt bij CHS over (update)
04 Feb 2021, 05:37
foto
President Chan Santokhi heeft woensdag het 17 leden tellende Centraal Hoofdstembureau geïnstalleerd.


De advocaat Lilawatie Punwasi-Raghoebier (VHP) heeft het roer overgenomen van Eugene Merkus, als voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Plaatsvervangend voorzitter is Wendy Jap-A-Joe, voorgedragen door de ABOP. President Chan Santokhi heeft woensdag de 17 leden en plaatsvervangende leden geïnstalleerd in de Congreshal. Punwasi Raghoebier is echtgenote van rechter Soebhaas Punwasi.

In het CHS zijn vier leden (inclusief de voorzitter) voorgedragen door de VHP, die ook twee plaatsvervangende leden en de secretaris heeft. De ABOP heeft vijf leden (onder wie de ondervoorzitter) en 1 plaatsvervangend lid. De NPS heeft 2 leden, terwijl de PL, NDP en BEP elk één vertegenwoordiger hebben in het CHS.

“U heeft beloofd dat u bij de oefening van uw taak de bepalingen van de grondwet, de kiesregeling en het kiesbesluit nauw in acht zal nemen en dat u zich ook dien overeenkomstig zult gedragen”, sprak het staatshoofd de nieuwe leden toe. Hij merkte op dat de regering het deugdelijk functioneren van een democratische Staat fundamenteel stelt als voorwaarde van goed bestuur. “Wij als regering zullen continu ons handelen blijven toetsen aan rechtstatelijkheid, menselijkheid en op grond van draagvlak van ons bestuur binnen de samenleving. Tegen de achtergrond van de eed die u hebt afgelegd vraag ik u om in het belang van het tot uiting komen van de soevereine wil van Suriname, tot absolute eerbiediging van de politieke democratie, maar ook tot eerbiediging van de grondwet en organieke wetten die daarop zijn gebaseerd.”

Voor Santokhi is het CHS een belangrijk orgaan, dat centraal staat in het proces van de burger om zich verkiesbaar te stellen en de beleving van de actieve en passieve democratie, meldt de Communicatie Dienst Suriname. “Het CHS geeft uitvoering aan het grondwettelijke recht van burgers om politieke organisaties op te richten en deel te nemen aan de verkiezingen door zorg te dragen voor de registratie en kandidaatstelling van de partijen. Het CHS controleert daarbij of de politieke organisaties daadwerkelijk voldoen aan democratische principes die wij in ons land hoog in het vaandel hebben.”

Het CHS dient verder zorg te dragen voor een vlot verloop van de verkiezing van de leden op parlementsniveau. Ook bij de verkiezingen op ressortraadsniveau vervult de organisatie een wezenlijke bijdrage. De president heeft tijdens zijn toespraak aan de orde gesteld dat er in de nabije toekomst nagegaan dient te worden in hoeverre de kiesregeling volledig recht doet aan de huidige maatschappij. “Ook de leden van het CHS zullen daarbij moeten worden betrokken.”

De overige leden zijn; Sarswatie Van der Hoef-Ramlagansing (VHP), Raymond Landburg (ABOP), Mohamed Rostamkhan (VHP), Anenda Veldman (ABOP), Dew Perkash Jaddoe (VHP), Delano Landvreugd (ABOP), Muriel Held (NPS), Stanley Betterson (ABOP), Rugia Bergraaf (NPS), Robert Soentik (PL), Robby Raghoe (NDP), Lourencina Adams (BEP), Johannes Aviankoi (VHP), Gilbert van Lierop (ABOP), Mohammed Guman (VHP) en Arunkoemar Hardien (secretaris/VHP).

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May