Mahespalsingh: Alle besluiten SML rechtmatig genomen
01 Feb 2021, 04:44
foto
Foto's van SML voor de herstart en daarna.


Ex-president-commissaris van Stichting Machinale Landbouw (SML) tevens de topman bij West Sama Group NV, Johnie Mahespalsingh, vindt dat hij onterecht gecriminaliseerd wordt.  Het bestuur zal de stukken deze week overdragen aan de nieuwe voorzitter, Geetapersad Gangaram Panday. "Dan zal men zien dat men de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt," zegt Mahespalsingh aan Starnieuws.

Mahespalsingh merkt op dat de toenmalige president, Desi Bouterse, Soeresh Algoe, die toen minister was van Landbouw, Veeteelt en Visserij gemachtigd had om met bestuur van SML te vergaderen en beslissingen te nemen. De beslissing is onherroepelijk. Het bestuur heeft aangegeven wat de stand van zaken bij SML is en is de financiële crisis van het bedrijf in kaart gebracht. De Staat Suriname moest de SML betalen voor werkzaamheden die dit bedrijf had gedaan. Het gaat om US$ 3.898.656,92.

De SML kon de eigen schulden niet betalen, omdat de Staat in gebreke bleef het bedrijf te betalen voor de verrichte werkzaamheden. Toen werd volgens Mahespalsingh besloten om bedrijven te selecteren c.q. te zoeken die in staat waren om SML weer te laten draaien en ook alle schuld over te nemen. Alle rapportages en verslagen zijn gestuurd voor de toenmalige president, deze liggen ook op het hoofdkantoor van Landbouw, Veeteelt en Visserij. "Dus hoe kan het zo zijn dat Johnie Mahespalsingh eigendunkelijk staatseigendommen heeft overgedragen aan Westland Sama Group NV", vraagt de ex-bestuursvoorzitter zich af.

Op gegeven moment heeft Westland Sama Group NV en Rice Processing Company NV interesse getoond. Het gedeelte van de parboiled fabriek is overgedragen aan Rice Processing Company NV, zonder enige schuld. Dit bedrijf zou samen met buitenlandse investeerders de parboiled fabriek herstarten. Westland Sama Group NV was toen bereid gevonden om de overige bezittingen, inclusief miljoenen US-dollar schulden over te nemen van SML, exclusief dat gedeelte van Rice Processing NV," legt Mahespalsingh uit.

Westland Sama Group NV heeft ook miljoenen geïnvesteerd voor de herstart, wat nu een feit is. "Dus men moet mensen niet zomaar beschuldigen en bespreken zonder dat ze de nodige informatie hebben ingewonnen. Wij van Westland Sama Group NV vinden dat er onprofessioneel (naar de media te stappen en mensen negatief te bespreken) te werk wordt gegaan", zegt Mahepalsingh.

Wageningen was vroeger een ghost town, voert de ondernemer aan. Na overname door Westland Sama Group NV en de herstart te hebben gegeven aan de pellerij en landbouw, waar circa 175 gezinnen hun brood verdienen, is Wageningen wederom in bloei, stelt Mahespalsingh. Dit is volgens hem conform de afspraak op basis van de overnamedocumenten. Hij wenst het nieuwe bestuur succes toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May