Column: Opmerkelijke blunder
28 Jan, 00:59
foto
Via het scorebord is te zien dat Agus Medina in de 7e minuut de gele kaart krijgt.


Blunders heb je overal, ook in topsport. Vaak genoeg zijn het veldspelers die op onbegrijpelijke wijze een opgelegde kans missen of gaat een doelman behoorlijk in de fout. Een enkele keer is het een arbiter die een vergrijp over het hoofd ziet of niet goed beoordeelt, maar door spelers om rekenschap wordt gevraagd of door de Video Assistant Referee (VAR) wordt gecorrigeerd. Maar het gebeurt zelden dat alle betrokkenen een fout over het hoofd zien. Dat was donderdag 21 januari 2021 wel het geval in de Copa del Rey (bekertoernooi van Spanje) bij de wedstrijd tussen de tweedeklasser Cornella en het welbekende Barcelona uit Catalonië.

Vroeg in de eerste speelperiode, om precies te zijn in de zevende minuut, toonde de arbiter de gele kaart aan Agus Medina, speler van Cornella. Via het scorebord is te zien dat de tafelofficial de gele kaart heeft geregistreerd. Omdat de wedstrijd na de reguliere speeltijd nog in evenwicht is, gaat de wedstrijd in verlenging. In de eerste verlenging toont de arbiter andermaal de gele kaart aan Agus Medina, maar verzuimt om hem van het veld af te sturen. De speler zit aanvankelijk beteuterd te wachten op de instructie van de arbiter om de kleedkamer op te zoeken, maar klaart op als hij merkt dat de arbiter het niet door heeft. Medina speelt uiteindelijk de wedstrijd uit, maar kan niet voorkomen dat Barcelona toch nog als overwinnaar uit de bus komt.

Dit voorval is zeer opmerkelijk omdat noch de arbiter, noch de vierde official, noch Barcelona als belanghebbende, er gewag van maakt. In dit geval is de wedstrijd gewonnen door Barcelona, maar even goed had het ook anders kunnen aflopen. Deze blunder zou heel kostbaar kunnen zijn, want de Catalanen hadden het zeer moeilijk tegen Cornella. Ze misten twee toegekende strafschoppen via Miralem Pianic en Ousmane Dembele. Het duurde tot de 92e minuut voordat Dembele uiteindelijk erin slaagde het net te vinden. Moeten deze grote clubs misschien speciaal iemand aantrekken om te noteren wie er allemaal een kaart krijgt en in welke minuut, zodat de arbiter er op gewezen kan worden, voor het geval deze het bewust of onbewust onbestraft laat?

                 Uit de statistieken blijkt dat Agus Medina in de 96e minuut de gele kaart heeft gekregen.

Vreemd genoeg heeft geen enkel sportmedium lokaal of internationaal, er melding van gemaakt, dus begon ik te twijfelen als ik wel goed gezien had, totdat de volledige wedstrijd op Youtube geplaatst werd. In die video is duidelijk te zien dat dezelfde speler zowel in de eerste helft van de reguliere speeltijd als in de eerste helft van de verlenging de gele kaart getoond wordt. Uit de statistieken is ook niet af te leiden dat Medina tweemaal geel krijgt en daarna van het veld gestuurd wordt. Dit is een heel vreemde situatie en ik vraag me af hoe het zo heeft kunnen verlopen. Misschien wordt het eens opgehelderd. Wie weet?

Mireille Hoepel
Advertenties