India: Boeren rijden tractoren karavaan hoofdstad binnen
25 Jan, 16:25
foto
Boeren nemen deel aan een traktoren karavaan om te protesteren tegen de nieuwe landbouwwetten van de regering van premier Narendra Modi. De boeren houden snelwegen al twee maanden bezet in New Delhi. (Foto: Reuters)


Karavanen met tractoren blokkeerden maandag een belangrijke snelweg in Noord-India, toen tienduizenden boeren die protesteerden tegen landbouwhervormingen de hoofdstad binnenstroomden voorafgaand aan de Dag van de Republiek. De politie zei dat ze voorbereid waren om te gaan met de drukte.

India markeert dinsdag zijn Onafhankelijkheidsdag met een militaire parade in het historische stadscentrum, maar de boeren, die een terugdraaiing van de dereguleringsinspanningen van premier Narendra Modi eisen, plannen hun eigen vreedzame vertoon van kracht. De politie van Delhi zei dat demonstranten is verteld om drie hoofdroutes te gebruiken voor de tractorprocessie, die was overeengekomen na zes dagen van discussie met boerenleiders.

Maar er zijn aanhoudende zorgen dat "anti-nationale mensen" tijdens de demonstratie problemen zouden kunnen veroorzaken, aldus politiecommissaris S.N. Vertelde Shrivastava aan verslaggevers. "We zijn ons van dit alles bewust en we ondernemen al het nodige," zei Shrivastava, "ik vertrouw erop dat alles vreedzaam zal verlopen."

Op National Highway 44 klonken anti-regeringsliederen door luidsprekers, terwijl de lange stoet voertuigen zich voortbewoog. Tientallen gemeenschappelijke keukens die warme maaltijden en dranken verdeelden in de winterkou, stimuleerden de boeren in hun actie.

"We zullen Modi een les leren die hij nooit zal vergeten", zei één van de demonstranten uit het district Ludhiana in Punjab, die met zijn eigen tractor reed. De 35-jarige, die 4 hectare cultiveert, vroeg om anoniem te blijven.

Boeren die voornamelijk afkomstig zijn uit de graanschuurstaten Punjab en het aangrenzende Haryana hebben de toegang tot New Delhi ongeveer twee maanden geblokkeerd om te protesteren tegen drie nieuwe landbouwwetten die volgens hen hun levensonderhoud zullen schaden en grote bedrijven zullen helpen. Hun vakbonden dringen aan op intrekking van de wetten, nadat ze een regeringsvoorstel tot opschorting ervan hebben afgewezen. De regering vindt dat de maatregelen de broodnodige stappen zullen inluiden om het inkomen van boeren te verhogen.

Verschillende gespreksronden met de regering van Modi hebben weinig vooruitgang geboekt en demonstranten proberen nu de lat hoger te leggen met de processie die volgt op de militaire parade van dinsdag. Topleiders en militaire functionarissen wonen de jaarlijkse high-security parade bij ter gelegenheid van de dag dat de grondwet van India in 1950 van kracht werd.

Een boerengroep spoorde haar leden aan om af te zien van geweld in gedetailleerde instructies die werden uitgegeven voor het evenement van dinsdag. "Onthoud dat ons doel niet is om Delhi te veroveren, maar om de harten van de mensen van deze provincie te veroveren", zei hij.

In de westelijke deelstaat Maharashtra waren ook duizenden boeren in beweging, die dinsdag massaal naar een vlaggenceremonie kwamen in het hart van Mumbai, de financiële hoofdstad van India. "We zijn hier om boeren in Delhi te steunen, om te benadrukken dat boeren in het hele land tegen de landbouwwetten zijn", zei Ashok Dhawale, een protestleider van de deelstaat.

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March