Landelijk fonds voor aanschaf Covid-vaccin
21 Jan, 08:28
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


De regering heeft besloten dat er een landelijk fonds opgericht zal worden voor aanschaf van het Covid-19 vaccin. Dit zal gebeuren met gezamenlijke inspanning van de overheid, het bedrijfsleven en anderen. Dit besluit is voortgevloeid uit een ontmoeting tussen president Chan Santokhi en de minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De president is ingelicht over de stand van zaken rond de aanschaf van het vaccin.

Minister Ramadhin laat via de Communicatie Dienst Suriname (CDS) weten dat overleg is gevoerd met investeerders, verzekeringsmaatschappijen, de goudmaatschappijen en het bedrijfsleven. Zij zijn bereid om aan lokale fondswerving te doen, hetgeen door de regering wordt geaccepteerd. “We weten dat het ook belangrijk is dat we de fondsen beschikbaar moeten hebben zodra wij meer geld nodig zullen hebben om vaccins te kopen," stelt Ramadhin.
“We hebben geld nodig om in ieder geval onze financiële positie te verzekeren, daardoor kan je beter onderhandelen met potentiële leveranciers van vaccins. Dat is als eerst belangrijk”, zegt de bewindsman.

De regering geeft de samenleving de garantie dat er alleen gekozen zal worden voor door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, goedgekeurde Covid-19-vaccins. De verwachting is dat Suriname in de eerste twee weken van februari alvast een dosis Pfizer-vaccin ontvangt uit de overeenkomst die er bestaat met de PAHO COVAX-facility. Met deze eerste lading zullen eerst de Covid-19-frontliniewerkers worden gevaccineerd. Minister Ramadhin benadrukt dat Pfizer het enige vaccin is dat momenteel door de WHO is goedgekeurd. Voor wat betreft de opslag geeft de bewindsman mee dat dit in het Regionaal Ziekenhuis Wanica zal geschieden waar er beschikking is over koelfaciliteiten tot -80 graden.

Kinderen in de leeftijdsgroep 0-18 jaar zullen nog niet worden gevaccineerd. Ramadhin zegt bij de experimenten met het vaccin deze groep niet was meegenomen. Die onderzoeken zijn nog gaande. Het Pfizer-vaccin is voor mensen boven de 18 jaar goedgekeurd. "Zo gauw die resultaten bekend zijn en er goedkeuring is voor de levering voor de leeftijd onder 18 jaar zal dat ook gebeuren”, zegt de bewindsman.

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March