Caricom-overleg over Covid en herstel economie
13 Jan, 18:10
foto
President Chan Santokhi (m) neemt geflankeerd door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin (l) en minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing (r), deel aan het video-overleg van de Caricom-leiders.


Regeringsleiders van Caricom-landen hebben gisteren via video, overleg gepleegd over de impact van de Covid-19-pandemie op hun economieën en voorstellen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het gezond maken van de economieën. De meeting waaraan president Chan Santokhi heeft geparticipeerd, was onder leiding van de huidige Caricom-voorzitter, de premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley.

Er is ruime aandacht besteed aan de IMF-voorstellen om middels monetaire en fiscale maatregelen de economie te herstellen. De Wereldbank en de IDB zouden in dit verband bereid zijn ontwikkelingsfinanciering te verschaffen. Gesprekken met het IMF zullen bilateraal of in collectief verband ondernomen kunnen worden.

De beschikbaarheid en kostprijs van het vaccin tegen Covid-19 kwam ook aan de orde. De regionale gezondheidsorganisatie (CARPHA) gaf een uiteenzetting van de status van inmiddels door de WHO goedgekeurde vaccins en anderen die thans in de pijplijn zijn. Er was bezorgdheid over de tijdige beschikbaarheid van vaccins in voldoende hoeveelheden ten behoeve van de Caribische lidstaten.

De vergadering heeft steun betuigd aan Guyana, naar aanleiding van de agressie van Venezuela en de aantasting van de soevereiniteit en territoriale integriteit van het Caricom-lid land. Er zal ook een verklaring komen waarin de plaatsing van het Caribisch eiland Cuba op de lijst van landen die terrorisme promoten, categorisch wordt afgewezen.

Santokhi werd bijgestaan door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin en van Financiën en Planning, Armand Achaibersing. De vergadering is begonnen als een plenaire sessie en voortgezet in besloten zetting (caucus), meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Advertenties