Column: Onverantwoord gedrag van teen tot top
22 Dec, 00:59
foto
Een glimp van het feestje in het paleis vanuit een video gemaakt door iemand die op 16 december voorbij reed.


Het is heel goed dat de regering een begin heeft gemaakt om man en paard te noemen. Bedrijven die in overtreding zijn, worden met naam en toenaam genoemd in een persbericht van de overheid. Eén onverantwoorde persoon maakt dat duizenden mensen slachtoffer worden van Covid-19. Het begint altijd met één persoon. Op 13 maart was er één persoon met het virus het land binnengekomen. Vandaag de dag hebben we 5.583 geregistreerde besmettingen, vanuit meerdere clusters.

Zo hadden wij op gegeven moment een piek boven de 1.000 bereikt in augustus, totdat langzaam maar zeker de daling begon in te zetten. Op gegeven moment waren er slechts 6 actieve cases. Mensen raakten steeds nonchalanter met de overheid voorop, die zichzelf op de borst klopte over hoe goed het Covid-19-probleem is aangepakt. Er zijn heel wat feestelijke bijeenkomsten gehouden door toppers uit de regering. Van etentjes, bijeenkomst met bejaarden en diverse groepen, privé-feesten, feestjes in het paleis met vrienden en overheidsfeesten aangeboden door particulieren.

Op 14 december slaat de regering op een persconferentie alarm bij monde van minister Amar Ramadhin. De maatregelen worden verscherpt. Mensen houden zich niet aan de maatregelen. Hij deelde mee dat er geen samenscholing van groepen mag zijn groter dan twintig personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te geven. Hiervoor zal er geen dispensatie worden verleend. Tijdens de persconferentie werden de eigen regels van de regering overboord gegooid, want 'Hare Excellentie' had een gezellig samenzijn georganiseerd voor enkele honderden seniorenburgers waar 'pottenkijkers' van de media zijn geweerd. De minister durfde blijkbaar dat feestje niet te verbieden, terwijl de situatie zo zorgelijk was dat de maatregelen al verscherpt werden. Hij zei - een app lezend - dat de activiteit gewoon doorging!

Er is een multidisciplinair clusterteam in het leven geroepen dat actief de horecasector en winkelzaken heeft bezocht. Resultaat: Elegance Hotel & Casino, Blue Grand Café overtreden regels van de protocollen. Aan de Anamoestraat bleek Bar Do Bigode normaal open te zijn, na 21.00 uur. Daar is gelijk versterking gevraagd en werd de zaak gesloten. Een andere bar die tegen 22:00 uur nog open stond en bestellingen aan het opnemen was van wachtende klanten, is op de bon geslingerd. Enkele supermarkten hielden zich niet aan Covid-19-maatregelen en kregen een waarschuwing. Het Pannenkoek en Poffertjes Café moest nog 5% van de maatregelen in acht nemen en krijgt een tweede controle. Aan de Plutostraat is een BBQ bar ontruimd en gesloten.

Alle optredens van het clusterteam zijn op basis van het presidentieel besluit. Uiteraard moet vanaf de gewone man tot de top zich houden aan de Covid-19-maatregelen. Maar wie controleert de president en zijn omgeving? Wie treedt op bij privé-feestjes waar 25 minuten het toilet wordt bezet voor verboden contact - zeer gevaarlijk in Covid-19-tijd. Op 16 december was er ook een feestje in het paleis, zelfs na de lockdown-tijd. Het ging er zo vrolijk aan toe dat de gasten ook nog liedjes hebben gezongen, alsof ze een live-band waren. Zingen in Covid-tijden is gevaarlijk omdat via druppeltjes anderen besmet kunnen raken. Het was ook zeer onverantwoord dat honderden mensen  zaterdag aanwezig waren bij de ingebruikname van het elektriciteitsnet door de president en de vicepresident.
En... Achteraf blijkt dat twee personen die op het feestje in het paleis waren, Covid-positief zijn getest!

Nita Ramcharan 
Advertenties