Column: Politieke Borrelpraat 642
20 Dec, 22:54
foto
De pers mag niet naar binnen om verslag te doen van de Bigi Sma Dey.


“Broeders, een rondje voor jullie ter gelegenheid van de geweldige ‘meet the bellers’-actie van onze president in het programma 90 Seconden.”
“En broeder vaste beller Erwin stal de show met zijn dagtekst.”
“De president had deze lift-up echt hard nodig na die zware downgrade naar aanleiding van ‘my bigismadey-drive thru-show-must-goow-door-so pow-pow.”
“Met een beetje meer onderlinge samenspraak en minder paniekvoetbal had Amer-Rama die verscherpte Covid-regels een dagje later doen ingaan.”
“Klopt, en het was de pers die hem tijdens die Covid-persconferentie op de happening in Flamboyant Park wees en vanaf toen liep het fout.”
“Met als zielig dieptepunt het sluiten van de poort voor de pers.”
“Niet dat alleen, een paar pers die al binnen was, moest er ook uit.”
“De Pres was in het opbelprogramma goed op dreef, a ben tak sani, onze ‘santaki’, en vooral met kundig politiek pleisterwerk en ‘a no mi’ sprak hij het debacle van de Bigismadei goed. Die viel onder een van de schoonheidsfoutjes van Hare Excellentie. Maar 'santaki' heeft zijn woordvoerder een dreun gegeven ervoor.”
“Poti, en die arme opdrachtuitvoerder, het fungerend hoofd van de Communistische… eeh, sorry, de Communicatiedienst Suriname, die moest ten overstaan van de pers diep door het stof gaan om met allerlei kronkelige, bochtige en wollige zinswendingen het buitensluiten van de pers goed te praten.”
“Jawel, mevrouw, jawel, jawel. Befehl ist befehl.”
“Ow, wat zal onze vorige propaganda-Goebbels, onze Limbonario, zich verkneukeld hebben om dit gepruts van zijn opvolger, onze Alvenario.”
“Je kan zeggen wat je wil over Limbo, maar die heeft z’n zaakjes netjes afgewikkeld, ook met betrekking tot apparatuur enzo.”
“Klopt, tenminste heeft hij geen kapot gemaakte overheidsbezittingen achtergelaten of ingeleverd.”
“Maar jullie dwalen af. Ik begon met de glorieuze meet-the-bellers-campagne van mijn…, nee, van onze president.”
“Eentje zei: u benoemt alleen maar Hindostanen in RvC’s enzo. We willen die bloementuin zien.”
“Nou, zijn antwoord vond ik wel goed en hij heeft gelijk dat we als land ergens blijven steken, als we steeds met die etnische vooroordelen, percepties zei hij steeds, komen. Je moet gewoon Surinamer zijn en gekwalificeerd voor die job zijn.”
“Dat is waar, al zitten er zes capabele Surinamers van, zeg maar, Chinese afkomst in de regering, als ze het werk voor dit land maar transparant en eerlijk doen.”
“Ja, maar in het huidige kabinet zie ik toch wel een paar duidelijk niet geschikte  personen op een ministerspost die zij vanwege die politieke bloementuin moeten bemensen.”
“Gelukkig is dat onverkwikkelijk geklungel met het beëdigen van al die politierekruten opgelost: op drie na worden zij binnenkort beëdigd.”
“Moest dát zo lang duren? Was het niet een soortgelijk politiek aangestuurd geklungel met onderofficieren dat leidde tot de muiterij van 25 februari 1980? We leren het maar niet.”
“Maar ook dit geval werd vlot door de presidentiële woordenvloed overspoeld. Alle veiligheidsdiensten zullen worden geëvalueerd en er zal ordening komen. Alles zal aangepakt worden.”
“Alweer beloften en beloften, zoals: het overschot aan euro’s zal binnenkort getransporteerd worden. Maar er wordt niet verteld bij wie en of welke instellingen dat overschot alhier is, hoe groot het is en hoe en waar die euro’s in cash dollars omgewisseld zullen worden.”
“Toch niet weer in Hong Kong?”
“En laat men eerst fikse boetes heffen voor al die overtreders van de avondklok. Een avondje vastzetten op het politieopleidingscentrum is een lachertje. Gewoon: 500 SRD boete en naam, foto en alles registreren.”
“Zelfs de president van Chili is beboet met US$ 3.500 voor het niet dragen van een mondkapje.”
“Maar een technoloog alhier heeft na een onderzoek door zijn studenten aangetoond dat dat mondkapje de overbrenging van bepaalde bacteriën van neus naar mond stimuleert, omdat ze groeien in dat mondkapje.”
“Maar een van onze infectiologen vindt dat onzin, want de neus en mond zijn in de keelholte in verbinding met elkaar, dus er is geen mondkapje nodig om die bepaalde bacteriën van mond naar neus te brengen.”
“En natuurlijk moet je dat kapje niet steeds over je kin schuiven, het niet te lang achtereen dragen en bij hergebruik goed reinigen.”
“Vreemd dat chirurgen en ander ziekenhuispersoneel sinds ik me kan herinneren mondkapjes dragen tijdens hun werk.”
“Maar ik vond het onsmakelijk dat bepaalde kerken ageerden tegen de scherpere Covid-maatregelen met verwijzing naar een eerder, niet-christelijk feest dat wel mocht worden gevierd.”
“Klopt, maar toen was er geen sprake van een Covid-outbreak, zoals nu. Wel moet er inderdaad consequent één lijn getrokken worden.”
“En men vergeet dat de grondlegger van het Christendom in grote armoede in een stal geboren werd, omdat er geen plaats meer was in de herbergen. Als voorvechter voor de zieken, verstotenen en armen zou hij het nooit goed hebben gevonden dat zijn geboortedag in de grootste weelde, met eetfestijnen en drankgelagen wordt herdacht.”
“Daar ben ik volkomen met je eens: de ware spirit van Kerst ervaar je het best met één kaars, met één sneetje kerstbrood, één likje boter en als het financieel nog kan: met één plakje kaas.”
“En met een welgemeend gebed dat de mensheid nu eens eindelijk moet beseffen dat geestelijk welzijn onze drijfveer is en zeker niet alleen ons materieel welzijn.”
“Klopt! Al dat materialisme vernietigt onze waarden en normen en onze Aarde, de enige die we hebben.”
“En dat Covid-virus leert ons die les, maar we willen maar niet luisteren en willen zo snel als mogelijk weer terug naar dat oude leventje.”
“Vandaar dat velen zich vastklampen aan die in allerijl ontwikkelde vaccins.”
“Dan vragen wij erom, dat dat virus in een nieuwe vorm terugkomt, zoals nu in London, al die miljarden die aan die vaccins zijn uitgegeven ten spijt.”
“En natuurlijk kopende rijke landen driedubbele voorraden in en kunnen de arme landen nog een tijd wachten op hun vaccins.”
“Daarom proost ik liever op bezinning en overdenking, dan op weer eens een mooie politieke woordenvloed vol mooie beloften en dromen.”
“Luister naar mijn woorden, wacht niet op mijn daden.”
“Altijd zijn jullie zo negatief, jeetje! Daarom komen we niet vooruit.”
“We willen niet leren, bedoel je. Zo hebben ze onze ouders sinds de jaren ’50 voor de gek gehouden, zo wij in de jaren ’80 en nu zijn jullie aan de beurt. Proost.”
 
Rappa
Advertenties