Cubanen moeten Amerikaans visum in Guyana aanvragen
09 Dec 2020, 07:39
foto
Suriname verleent humanitaire hulp aan de Cubaanse immigranten die al meer dan een week bivakkeren te South Drain. (Foto's: BIC Nickerie)


Cubaanse burgers die naar de Verenigde Staten willen reizen, zijn gedwongen naar Georgetown, Guyana te reizen om een visum voor de VS aan te vragen. Washington heeft zijn ambassade in Cuba al enige tijd gesloten, onder andere door het 'Havana-syndroom. De ambassade van Cuba in Georgetown vindt dat Washington hierdoor de situatie heeft uitgelokt waarbij Cubanen onder andere naar Suriname reizen om verder te gaan naar Guyana.

In een verklaring zegt de Cubaanse ambassade dat Cubanen in hun poging om de VS of andere landen via illegale routes te bereiken, het slachtoffer worden van mensenhandelaars en criminele bendes die actief zijn in de regio. Met Covid-19 voor ogen vormt elke verplaatsing van zulke groepen een epidemiologisch risico. De Cubaanse ambassadeur heeft kennis genomen van de concentratie van zijn landgenoten op de grens van Suriname die Guyana illegaal willen betreden om verder te reizen naar de VS. Met de Guyanese autoriteiten heeft de ambassadeur intussen gesprekken gevoerd over deze kwestie.

Op basis van de Cubaanse grondwet, is Cuba bereid alle Cubaanse migranten die in Guyana zijn en die willen terugkeren, te ontvangen. In deze gevallen zullen de nodige consulaire bijstand en garanties voor een vrijwillige en veilige terugkeer worden geboden, laat de Cubaanse ambassadeur optekenen. "De Cubaanse regering bekrachtigt haar bereidheid om met de Guyanese immigratieautoriteiten te blijven samenwerken met als doel effectieve werkmechanismen in te voeren om te voorkomen dat Cubaanse burgers het Guyanese grondgebied blijven gebruiken als een illegaal doorvoerpunt naar de Verenigde Staten of andere landen.

Cuba herhaalt ook dat Cubaanse burgers die een verblijfsvergunning voor het land hebben en geen verlenging hebben gehad en een verlopen paspoort hebben, ook uitzonderlijk kunnen terugkeren. Deze maatregel is aangenomen in het kader van de Covid-19-pandemie ter ondersteuning van de burgers die zijn gestrand om redenen die buiten hun macht liggen.


De Surinaamse autoriteiten voorzien de Cubaanse immigranten in de meest elementaire behoeften. (Foto: BIC Nickerie)

Ruim 400 Cubanen bivakkeren al langer dan een week te South Drain. Zij willen de oversteek naar Guyana maken, om vervolgens verder te reizen naar de VS. Ongeveer de helft van de groep is echter illegaal in het land. Intussen heeft Guyana ook aangegeven dat het de veerverbinding die op 12 december zou worden hervat, voorlopig opschort en het de Cubaanse migranten geen toegang zal verschaffen tot zijn grondgebied. De Surinaamse autoriteiten verlenen humanitaire hulp. De regering heeft intussen internationale organisaties gevraagd om ondersteuning voor dit vraagstuk.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August