De aartsvijand van Suriname en de remedie
02 Dec, 09:28
foto


Komt er een coup aan? Weer wordt een schandalig voorbeeld gegeven aan de jongeren. coups? Weer wordt er gepoogd uw aandacht af te leiden van de werkelijke situatie die ze hebben gecreëerd. En zo is het leven, terwijl de een zijn/haar best doet, alle huiswerk keurig maakt en studeert voor een 10, is de kwajongen van de klas de rust weer aan het verstoren omdat hij weet dat hij een “blijvenzitter” is en die altijd zal zijn.

Dit allemaal terwijl de regering van Potros Santokhi (Potros=President of the Republic of Suriname) druk bezig is het land te redden. Niet alles wat ze doen is perfect maar er wordt hard gewerkt. De ouderen toeslag en kinderbijslag zijn met meer dan 20% toegenomen, de bonussen worden uitbetaald en ook met de “Oppenheimer” schuldeisers is een “standstill” (een voorlopige opschorting van rente en aflossing) overeengekomen. Zelfs de schuldeisers hebben geloof in het regeerteam, waarom u niet? Laten we inzien dat het niet morgen walhalla zal zijn.

Is de aarstvijand bekend?
Het is om te huilen als men de huidige schuldenpositie van Suriname analyseert en men erachter komt dat de vorige regering de toekomst van een aantal toekomstige generaties Surinamers compleet heeft vernietigd. Voor velen wordt het een ingewikkeld verhaal als er technisch ingegaan moet worden op analyse van de schuldenlast en de gevolgen. Het vergt financiële training en inzicht.

De schuld ten opzichte van het bruto nationaal product is bijna 200%. Er zijn dus 2 keer zoveel schulden als de waarde die de totale Surinaamse economie in staat is te creëren. Door de schulden is Suriname terug bij waar het was in 2005. Suriname is 15 jaar teruggezet. Een totale ravage! Ook de schulden die met binnenlandse partijen afgesloten zijn is praktisch gedollariseerd. Met andere woorden, de dollarschuldenstrop die achtergelaten is zal van Suriname inzet, focus en offers vragen. President, ministers en parlementariërs die een land zo voor een volk achterlaten, en beweren van het land te houden, zijn of sadist of schurk. Goede bedoelingen kunnen ze nooit hebben gehad. En daarom moet er een parlementaire commissie komen om te achterhalen wat hen bezielde, voor het volk om te horen waar het geld naartoe is gegaan en vooral wat men kan leren van de sadistische beslissingen die volksvertegenwoordigers kunnen nemen om u en uw kinderen en kleinkinderen te verarmen. U moet maar zelf overwegen wie de aartsvijand van het Surinaams volk lijkt te zijn.

Er staat een groot Amerikaans ambassade complex in Suriname. Denkt u dat een land dat minstens 100 jaar vooruit pland dit per toeval doet? Suriname moet geen hufterigheid meer pikken, het is geen 1980!

¨Open for business¨ is de remedie
U hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat Suriname een dergelijk ellende alleen met geconcentreerde aandacht, en inzet van binnenlandse en buitenlandse hulp, te boven kan komen. Aan de ene kant moet de overheid bezuinigen en aan de andere kant moet diezelfde overheid samen met volk, vakbonden en bedrijfsleven vooral de productiviteit en de economische bedrijvigheid van Suriname verhogen.

Ik ben geen voorstander van IMF. Die doen het volk eerst enorm pijn. Suriname moet het zelf doen, creatief en positief zijn, samenwerken (met de lokale vakbonden, bevriende landen, Guyana, Brazil, EU, de USA). Ook de overheid moet aantoonbaar gaan bezuinigen, en dat gaat ook gebeuren, anders gelooft het volk het plan niet. De deuren moeten aanlokkelijk opengezet worden voor investeerders. Tijdelijke belastingkortingen helpen om bedrijven en personen aan te trekken die de groeispurt van Suriname niet willen missen. Er zijn genoeg voorbeelden hoe andere landen het hebben aangepakt. Griekenland heeft als gevolg van haar crisis buitenlandse rijken aangetrokken, vooral gepensioneerden (de spaarzamere in de samenleving), en voor hen een “flat tax” ingevoerd. Als u gepensioneerd bent in Nederland, of elders in de wereld, betaalt u fikse belasting over uw pensioen en vermogen. Als u in Suriname een investering doet van ongeveer 35.000 euro/usd (grond, of grond met huis), dan krijgt u een speciale status (bijvoorbeeld een dubbele nationaliteit) als u er meer dan de helft van het jaar in Suriname woont. U betaalt dan bijvoorbeeld een klein vast bedrag per jaar van een paar duizend euro’s en geniet voortaan van het belastingparadijs Suriname. Waar we ons allen op moeten gaan concentreren en gezamenlijk moeten gaan verkondigen in de wereld: Santokhinomics = Suriname is open for business!

Dr. Ashwin Ramcharan RO
Advertenties