Nederland geeft 600 jaar oude artefact terug
28 Nov, 04:42
foto
Honderden Nigeriaanse artefacten die zijn gestolen tijdens de pre-koloniale en koloniale periode bevinden zich in musea in Europa en de Verenigde Staten. (Foto: AFP)


Nigeria heeft een terracotta hoofd van "onschatbare waarde" ontvangen van Nederland. De kunstschat is vermoedelijk minstens 600 jaar oud en was naar Nederland gesmokkeld, aldus de minister van Informatie van Nigeria.

Het werd meegenomen uit de zuidwestelijke stad Ile-Ife en via Ghana gesmokkeld. De Nederlandse ambassadeur in Nigeria, Harry van Dijk, heeft het donderdag teruggegeven aan minister van Informatie Lai Mohammed, tijdens een ceremonie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

"De smokkelaar had vervalste documenten bemachtigd" om het het land uit te krijgen, zei Mohammed in een verklaring.

De Nederlandse douane onderschepte het op de luchthaven van Amsterdam en "waarschuwde de ... Informatie- en Erfgoedinspectie van Nederland om haar bevinding​​en te geven", aldus de verklaring.

Nederlandse functionarissen namen vervolgens contact op met hun Nigeriaanse tegenhangers, wat leidde tot de terugkeer van het "onschatbare en tijdloze" artefact, zei Mohammed.

Honderden Nigeriaanse artefacten, waaronder Benin-bronzen beelden die werden gestolen tijdens de pre-koloniale en koloniale periode, bevinden zich in musea in Europa en de Verenigde Staten. Mohammed zei dat Nigeria zich zou blijven inzetten om hun terugkeer mogelijk te maken.
Advertenties