'Ad10s Diego': Wereld rouwt, Maradona begraven
26 Nov 2020, 22:52
foto
Het lichaam van Maradona lag opgebaard in het presidentieel paleis Casa Rosada in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Casa Rosada)


De Argentijnse Diego Maradona, één van 's werelds grootste voetballers ooit, is vandaag, donderdag, begraven te midden van een wereldwijde stortvloed van verdriet in de straten van Buenos Aires tot Napels in Italië. Maradona (60) overleed gisteren, woensdag, na een hartaanval. Zijn dood heeft geleid tot zowel rouw als vieringen van een echte sportster, die een genie was op het voetbalveld, maar een leven leidde dat werd ontsierd door worstelingen met verslaving.

Op een dag boordevol emoties werd de WK-winnaar donderdag laat in een lijkwagen vervoerd naar zijn laatste rustplaats, de Bella Vista-begraafplaats aan de rand van Buenos Aires - waar ook zijn ouders zijn begraven. Er was een kleine privéceremonie van zijn familie en goede vrienden.

Duizenden Argentijnen stonden langs de wegen, terwijl de processie voorbijging op de reis van een uur van het presidentiële paleis in het centrum van Buenos Aires, waar Maradona overdag opgebaard had gelegen.

Eerder waren er botsingen tussen politie en fans. Er heerste ook een koortsachtige sfeer meer verwant aan een luidruchtige voetbalwedstrijd dan een wake, waarbij fans door de paleispoorten klauterden om zo dicht mogelijk bij hun held te komen.


In Italië bonden menigten honderden blauwe en witte sjaals aan de balustrades buiten zijn voormalige club Napoli, terwijl in Frankrijk de voorpagina van sportkrant L’Equipe luidde: "God is dood".

In Argentinië werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor de speler die het land naar een WK-overwinning in 1986 leidde en die wordt vereerd met een cultstatus. Tienduizenden gingen de straat op, niet allemaal met maskers, ondanks de vrees voor de Covid-19-pandemie. Sommigen lieten bloemen en berichten achter in zijn ouderlijk huis.

"Maradona is voor mij het grootste dat me in het leven is overkomen. Ik hou net zoveel van hem als van mijn vader en het is alsof mijn vader stierf," zei Cristian Montelli (22), een aanhanger van de voormalige club van de ster Boca Juniors met tranen in zijn ogen, nadat hij langs de kist was geweest. "Als ik jong sterf, kan ik hopelijk boven voetbal spelen en met hem naar een wedstrijd van Boca kijken", voegde Montelli eraan toe, die een tatoeage van Maradona's gezicht op zijn been heeft.

Kilometerslange rijen

Overdag lag het lichaam van Maradona opgebaard in een gesloten kist in het presidentiële paleis Casa Rosada op het centrale Plaza de Mayo. Het was bedekt met de blauw-witte nationale vlag en een Argentijns voetbalshirt met het nummer 10 dat deel uitmaakte van zijn bijnaam "D10S" - een verwijzing naar "dios", het Spaanse woord voor God.



Donderdag bij zonsopgang hadden duizenden fans een kronkelende lijn gevormd van naar schatting meer dan 1,6 km lang door de straten van Buenos Aires nabij het plein, na een nacht van rouwen en herinneringen ophalen. Fans die het paleis binnenkwamen - velen misten de kans  - gooiden voetbalshirts, bloemen en andere voorwerpen naar de kist.

"Hij was iemand die met zijn handen de lucht raakte, maar nooit zijn voeten van de grond haalde", zei president Alberto Fernandez. Hij bezocht de kist vandaag.

Toen de autoriteiten donderdagmiddag de toegang tot het centrale plein begonnen te sluiten, braken er gevechten uit, waarbij de politie rubberen kogels en waterkanonnen gebruikte om de onhandelbare menigte uiteen te drijven. De spanningen namen af, ​​nadat Maradona's lichaam was overgebracht naar de begraafplaats, omringd door een enorme stoet van politie en anderen op motoren en auto's.

In Napels legden fans ondertussen bloemen, kinderfoto's, kaarsen en zelfs een fles wijn neer in een snel groeiend, geïmproviseerd heiligdom.

"Diego behoort toe aan de mensen"
Grote atleten en wereldleiders, onder wie de in Argentinië geboren paus Franciscus, hebben hun eigen eerbetoon gehouden.

"Diego behoort toe aan de mensen, Diego hoort bij Argentinië, Diego hoort bij het land", zei Dario Lozano, die in de rij wachtte om de kist te bezichtigen.

Geliefd in zijn thuisland nadat hij Argentinië naar WK-glorie leidde in 1986 en aanbeden in Italië omdat hij Napoli naar twee Serie A-titels bracht, was Maradona een uniek begaafde speler die kwam uit de ruige buurten van Buenos Aires om vervolgens het hoogtepunt van zijn sport te bereiken.

Het WK 1986 omvatte een kwartfinale-wedstrijd tegen Engeland, waar Maradona twee van de bekendste goals ooit van het toernooi scoorde: een ongeoorloofd 'Hand van God'-doelpunt en een doelpunt dat volgde op een ongelooflijke uitwijking, dribbel.

Maradona heeft door de jaren heen ook verschillende gezondheidsproblemen gehad als gevolg van zijn verslavingen. Eerder deze maand werd hij in het ziekenhuis opgenomen voor symptomen zoals bloedarmoede en uitdroging en onderging hij een spoedoperatie voor een subduraal hematoom - een bloedstolsel in de hersenen.

Maradona's advocaat, Matías Morla, zei vandaag dat hij zou vragen om een ​​volledig onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden. Hij bekritiseerde wat hij noemde een trage reactie van de hulpdiensten.

In Italië zei Massimo Vignati, eigenaar van een Maradona-museum in Napels, dat de speler bijna familie was geworden. “Mijn moeder was de Napolitaanse moeder van Maradona. Hij was onze twaalfde broer, " zei hij tegen persbureau Reuters, omringd door memorabilia van de speler. "We moeten hem zoals altijd met zijn glimlach herinneren. Hij maakte zijn laatste dribbel en verliet ons plotseling."

Maradona en Fidel Castro
Ook in Cuba wordt er gerouwd om Maradona, waar hij vooral wordt herinnerd als een goede vriend van voormalig leider Fidel Castro, een man waarvan Maradona ooit zei dat hij als een "tweede vader" voor hem was.

De twee ontmoetten elkaar voor het eerst toen Maradona Cuba bezocht in 1987, na de overwinning van Argentinië in het WK 1986, en er volgden nog een aantal bezoeken.



De vriendschap tussen hen werd sterker toen Maradona begin jaren 2000 vier jaar in Havana doorbracht voor behandeling van zijn drugsverslaving. En toen Castro in 2016 stierf, bracht Maradona een oprecht eerbetoon. "Ik voel me Cubaans, ze hebben me veel liefde gegeven tijdens mijn ziekte en het feit dat ik vandaag elke ochtend kan opstaan ​​en kan sporten, met jou kan praten, met mijn broers of een interview kan doen, ik ben Fidel veel verschuldigd," zei hij. "Hij was een tweede vader voor mij, een man die ik aanbid."

In een speling van het lot stierf Castro op 25 november, dezelfde datum als Maradona, een toeval dat niet onopgemerkt is gebleven onder Cuba's burgers.

"Het Cubaanse volk voelt het verlies van voetballegende Diego Armando Maradona. Precies op een dag als vandaag, de verjaardag van de dood van onze opperbevelhebber Fidel Castro", zei Luis Perez, inwoner van Havana, aan Reuters. "Ze zijn verenigd ... twee groten, de één uit het voetbal en de ander uit de Cubaanse revolutie."
Advertenties