Gezichtsmaskers veroorzaken geen intoxicaties
18 Nov 2020, 13:28
foto


Sinds het gebruik van mond-neus bedekking, mofonosotapu, vanaf april dit jaar ook in Suriname wordt geadviseerd, heeft zich op sociale media verkeerde informatie verspreid over de gevolgen van het dragen van dit onderdeel van COVID-19 beveiliging. Schadelijke gevolgen variërend van zuurstofgebrek tot zelfvergiftiging met koolstofdioxide, het immuunsysteem verzwakken en hersenbeschadiging.

De laatste claim, die de ronde doet is dat het dragen van gezichtsmaskers stafylokokbesmettingen veroorzaken. Er zijn zelfs berichten van wetenschappelijke onderzoekingen in Suriname, die beweren dat er gezichtsmaskergerelateerde stafylokokbesmettingen zijn.

Feit: Stafylokokbesmettingen zijn haast nooit gevaarlijk en zijn eigenlijk heel gewoon. Stafylokokken zijn een heel veel voorkomende bacteriesoort die op de huid, in de mond en in de neus van de meeste gezonde mensen leeft. Voor de meeste mensen zijn deze bacteriën een totaal goedaardig deel van het leven. Als artsen weten we, en vooral de dermatologen weten dit, dat stafylokok bacteriën wel een plaatselijke infectie in de huid kunnen veroorzaken.

Er zijn honderdduizenden mensen in de gezondheidszorg die al decennia en decennia maskers dragen, die dergelijke complicaties en dergelijke bijwerkingen niet hebben gehad.

Het is daarom belangrijk dat we onszelf en vooral anderen beschermen tegen de verspreiding van het SARS-CoV-2 coronavirus dat Covid-19 kan veroorzaken. Draag daarom die mofonostapu op de juiste wijze en neem het ook op de juiste wijze af en laat je niet afschrikken door verhalen van een infectie met bacteriën die je altijd al met je meedraagt.

Op basis van jarenlang, wereldwijd onderzoek is de bewering dat gezichtsmaskers stafylokokbesmettingen veroorzaken ONWAAR. Talrijke dermatologen hebben bevestigd dat gezichtsmaskers geen stafylokokbesmettingen veroorzaken en niet meer zullen leiden tot schaafwonden op de huid waardoor bacteriën kunnen binnendringen dan welke andere kleding dan ook.

Geconsulteerde bronnen:
- Dr. Zaineb Makhzoumi, Assistant Professor and Head of Dermatologic Surgery at the University of Maryland School of Medicine
 - Dr. Adam Friedman, Professor and Interim Chair of Dermatology at The George Washington University School of Medicine & Health Sciences
- Lead Stories, 20 August 2020, "Fact Check: NO Evidence That Face Masks Cause Staph Infections"

Ruben F del Prado, arts, publieke gezondheidszorg specialist
Directeur van Dek'ati International, NV
ruben@dekati.org

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April