Peru: Interim-president stapt op na ultimatum Congres
16 Nov, 12:02
foto
Manuel Merino, was nog geen week interim-president van Peru, toen hij zondag onder druk zijn ontslag bood. (Foto's: Reuters)


De interim-president van Peru, Manuel Merino, is zondag opgestapt nadat de politieke partijen van het land eisten dat hij zou aftreden of te maken zou krijgen met afzetting. De oproep volgt op de dood van twee mensen in protesten over de plotselinge afzetting van zijn voorganger, Martin Vizcarra.

Merino was minder dan een week in functie, nadat het Peruaanse congres vorige week maandag stemde om Vizcarra als president af te zetten vanwege beschuldigingen van omkoping. Vizcarra ontkent de aantijgingen. Noch Merino, noch Luis Valdez, hoofd van het Congres, zei wie er nu tot president zou worden benoemd.

In een televisietoespraak zondagmiddag vroeg Merino, het voormalige hoofd van het Congres dat de leiding had genomen in het afzettingsproces van Vizcarra, zijn kabinet om op zijn plaats te blijven om te helpen bij de overgang. Hij zei dat zijn ontslag "onherroepelijk" was en riep op tot "vrede en eenheid".

Peruvianen stroomden de straat op om Merino's aftreden te vieren. Ze wapperden met vlaggen, zongen en sloegen op potten. Maar de aankondiging stort Peru niettemin dieper in onzekerheid en juridische wanorde, terwijl wetgevers zich het hoofd breken over wie zijn plaats zal innemen.

Duizenden in Peru hadden enkele van de grootste protesten van het land in decennia georganiseerd sinds het Congres stemde voor de afzetting van Vizcarra als president. De protesten waren grotendeels vreedzaam, maar werden in toenemende mate ontsierd door botsingen.

Enkele minuten voordat Merino aankondigde dat hij zou aftreden, zei Congresvoorzitter Luis Valdez dat alle politieke partijen van het land hadden afgesproken dat hij zou aftreden. Als hij weigerde, zei Valdez, zouden wetgevers een afzettingsprocedure starten.

De laatste politieke opschudding komt nu Peru, 's werelds nummer 2 koperproducent, vecht tegen de coronaviruspandemie. Naar verwachting zal het land ook de ergste economische krimp in een eeuw zien.

Een week vol spanningen, barstte zaterdag uit in chaos, nadat de meeste vreedzame demonstraties tegen het vallen van de avond intenser werden. Twee jonge demonstranten kwamen om bij schermutselingen, zei de openbare ombudsman. Het medische staatsprogramma van Peru, EsSalud, bevestigde in een verklaring dat twee jonge mannen waren gestorven door schotwonden.

De Peruaanse nationale mensenrechtencoördinator zei dat 102 mensen gewond raakten en dat er minstens 41 werden vermist. Het ministerie van Volksgezondheid zei apart dat 63 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen na verwondingen of het inademen van traangas. Minstens negen hadden schotwonden, zeiden ambtenaren.


Vreedzame protesten die zijn ontaard door geweld, waarbij twee jonge demonstranten zijn gedood, waren de directe aanleiding voor het aftreden van Manuel Merino, de interim-president van Peru. (Foto: Reuters)

Na het geweld boden alle ministers van het kabinet van Merino, die donderdag waren beëdigd, hun ontslag aan. Op zondag groeide de druk voor het vertrek van Merino, die het roer vorige week dinsdag had overgenomen.

De nationale vergadering van de regionale regeringen van Peru bracht ook een verklaring uit waarin ze het aftreden van Merino eiste en zei dat hij "politiek verantwoordelijk was voor de gewelddaden."

Vizcarra gaf de schuld voor het geweld en de dood van de twee demonstranten van de ene op de andere dag aan Merino's "illegale en onwettige regering." Op Twitter schreef Vizcarra: "Het land zal niet toestaan ​​dat de dood van deze dappere jonge mannen ongestraft blijft."

Kogels en traangas
Honderden voornamelijk jonge demonstranten onthulden op zaterdag een enorme Peruaanse vlag en zongen het volkslied op het centrale Plaza San Martín in Lima. Maar in de uitgestrekte kuststad weergalmden al snel sirenes, geschreeuw en oproepen van demonstranten die de verwijdering van Merino eisten, terwijl de protesten en het politieoptreden steeds gewelddadiger werden.

De Peruaanse Ombudsman waarschuwde zaterdag op Twitter dat veiligheidstroepen waren begonnen met "misbruik van geweld en het gooien van traangas zonder rechtvaardiging" tegen jonge demonstranten die zich hadden verzameld in het stadscentrum. Het bureau heeft een onderzoek geëist.

"De mars is niet voor Vizcarra om terug te keren, het is strikt tegen Merino. We zijn de corruptie beu, de gebruikelijke politici die hun persoonlijke belangen verdelen en opleggen", zei César Anchante, een afgestudeerde van de Universiteit van Lima die zaterdag deelnam aan een demonstratie.

De premier van Merino vertelde eerder op zaterdag aan verslaggevers dat Vizcarra's verwijdering op beschuldigingen van corruptie door het door de oppositie gedomineerde congres legaal was geweest. Flores-Aráoz zei dat Merino niet van plan was toe te geven aan de eisen van demonstranten om af te treden. "Dit was een grondwetswijziging", zei Flores-Aráoz. “We vragen mensen om begrip. We willen niet afdalen in chaos en anarchie. "

Merino had eerder aangedrongen op kalmte en beloofde al in april presidentsverkiezingen te houden.

Vizcarra, een politiek onafhankelijke die populair is bij Peruanen, hield toezicht op een anti-corruptie-campagne die leidde tot frequente botsingen met het Congres in een land met een geschiedenis van politieke onrust en corruptie. De voormalige president moet nog schuldig worden bevonden aan de beschuldigingen van corruptie die tegen hem zijn ingediend tijdens de afzettingshoorzitting voorafgaand aan zijn afzetting.
Advertenties