PALU pleit voor bonus productie en werk voor jongeren
15 Nov, 04:41
foto


De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) is van mening, geef het volk  niet een vis (consumptie) maar geef liever de hengels om zelf te kunnen vissen (productie). Met 45 jaar onafhankelijkheid kan de regering de samenleving beter een 'bonus' geven door een fikse investering in de productie te doen en daarmee werkgelegenheid te scheppen voor met name jongeren. In deze financiële crisis is er geen betere bonus als hiermee de bevolking eindelijk zicht krijgt op meer mogelijkheden om blijvend meer geld te kunnen verdienen. Dat de regering nu ervoor kiest om de samenleving twee maanden een eenmalig 'extraatje' uit te keren die zoals te verwachten vooral consumptief zal worden besteed is alleen maar 'populistisch'. Het haalt ook een heleboel argumenten van de regering onderuit die zij zelf op tafel heeft gegooid om een aantal harde maatregelen goed te praten.

Regering heeft dus toch geld
Sinds het aantreden van de regering is op verschillende momenten aangegeven door president Santokhi dat er geen geld zou zijn. De regering zou “met de rug tegen de muur staan” en “geen andere keus hebben” dan om harde maatregelen te nemen. Daarbij is aangekondigd een solidariteitsheffing en afschaffing van subsidie op stroom en water. De governmenttake is verhoogd en de devaluatie van de SRD is reeds doorgevoerd. Met het aankondigen van de ‘Srefidensi’ en ‘kerst’ bonus blijkt dat de regering toch niet met de rug tegen de muur staat. De regering heeft dus wel een keus, zoals de PALU op meerdere momenten heeft aangegeven. En ook, dat de bonus uit de ‘eigen zak’ van de regering zal komen geeft aan dat zij wel inkomsten heeft en daarmee geld!! Ook de zogenaamd beschermende houding om “de US$26 miljoen aflossing van de Oppenheimer lening niet te doen met gelden uit de samenleving” blijkt met deze maatregel pure schijnheiligheid. Want het is toch weer de Surinaamse belastingbetaler zelf die de twee bonus uitkeringen zal moeten ophoesten?

Ontwaarding SRD
De bonus zal ook gevolgen hebben voor de koersontwikkeling. Of de bonussen nou monetair gefinancierd worden of niet, de verwachting is dat ze vooral consumptief zullen worden besteed. Immers, het vertrouwen in onze beleidsmakers en daarmee de SRD is er niet. Mensen zullen met het geld of rechtstreeks dollars kopen of ook geïmporteerde goederen. En daarmee zal dus ook weer de vraag naar dollars toenemen. Het voordeel dat het volk in de eerste instantie  zal hebben aan de bonus zal direct teniet worden gedaan door de verdere ontwaarding van de SRD. Inmiddels is de parallelle koers van de US dollar tegenover de SRD al dicht tegen de SRD19. Met de extra uitkeringen is de verwachting dat de koers versneld zal uitlopen tot over de SRD20.

 Productie bonus
De regering had er beter aan kunnen doen om met de schaarse financiële middelen een fikse investering te doen in de productie en met name de duurzame productie. Bestaande ondernemers in toerisme, de agrarische sector en de dienstensector wachten allang op de nodige incentives. Door investeringen te doen in het verbeteren van de faciliteiten in de toerisme sector en het stimuleren van toerisme in eigen land kan de klap die deze sector krijgt door de Covid-pandemie opgevangen kunnen worden. Ook investeringen in de verwerkingsindustrie en financiële ondersteuning aan toeleverende boeren in de agrarische sector zullen de exporten naar met name de Europese markten en daarmee de valuta verdiensten kunnen verbeteren. Daarmee zouden meer mogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor meer inkomsten voor het volk en werkgelegenheid met name voor jongeren.

Het Surinaamse volk zal op de lange termijn meer hebben aan een besteding in de productieve sfeer omdat dit ook het vertrouwen in de SRD zal versterken en het verdienen van US-dollars verhogen. De huidige negatieve koersontwikkeling kan hiermee tot staan worden gebracht en daarmee de prijzen in de supermarkten stabiliseren. De vraag is gaan we alleen voor een voordeeltje voor slechts twee maanden gevolgd door een versnelde ontwaarding van de SRD, of nemen we mee het voordeel met productie investeringen en stabilisatie van de SRD op de lange termijn in de bonus? De eerdere conclusie van de PALU dat de regering het verspillend en vooral populistisch beleid van de vorige regering zal voortzetten lijkt wordt met de aangekondigde ‘Srefidensi’ en ‘kerst’ bonus alleen maar te worden bevestigd.
Advertenties