Ode aan twee Surinaamse Judo pioniers
13 Nov 2020, 18:39
foto
Ralph van Keeken (l) en Edward Murray.


In de 1e week van november heeft Suriname twee judo pioniers het tijdige met het eeuwige zien verwisselen. Het gaat om Ralph Frans van Keeken (64 jaar) en Edward Everhard Murray (86 jaar). De eer die  Judoclub Sonkei heeft gehad, is judolessen te mogen hebben gehad van deze twee onvervangbare judomeesters.

Shies Madhar OLY was met zijn 13 jaartjes bij de Hajime Tigers beland. Hij zou nog heel veel van Ralph leren qua judo, doorzettingsvermogen en discipline; minimale ingredienten voor de Olympische Spelen van Los Angeles 1984. Van Sensei Murray kreeg Shies enkele trainingen tijdens de Centrale Trainingen van 1986.

Martin Redjodikromo kwam als 9-jarige jochie bij de Hajime Tigers van Ralph van Keeken terecht. "Hard werken en positief resultaat behalen," is waarop hij bij elke training de nadruk legde. Maar er was ook gezelligheid bij de strenge leermeester op momenten waarop je dat niet verwachtte. De leuke uit en thuis wedstrijden met Frans-Guyana kunnen heel veel Tigers van toen, die over de hele wereld zijn verspreid, zich goed herrinneren. En natuurlijk moesten we voor vertrek naar trainingskamp te Zanderij 1 of Berlijn, maar in elk geval waar er voldoende 'fugu fugu' baanzand, rode lateriet en het bruine water van de savanne was. Keiharde trainingen die de cohesie van het team alleen maar versterkte en je dus goed gemotiveerd en goed getraind naar het toernooi afreisde. De vele successen bleven dan ook niet uit. De opdracht van Ralph was simpel, zorg ervoor dat je je tegenstander Ippon gooit zodat de referee je geen andere score kan geven. Krijg je het niet, dan doe je het nog een keer, je moest het gewoon perfect doen. Voor oneerlijkheid en onoprechtheid was Ralph niet te vinden.

Eddy Murray, behaalde zijn zwarte band op 30 maart 1969, waarvan het examen voor het eerst in Suriname was afgenomen. Hij was judotrainer van Judoclub Kodokan, nadat hij het had overgenomen van Andre Kamperveen. Enkele klinkende namen die hieruit zijn voortgekomen zijn Lucien Snip en Ricardo Elmont (RIP). Bij de judotechnieken, moest het puntje op de i; precies zoals hij dat aangeleerd had van zijn judomeesters. Eenvoud en punctualiteit waren de meest opvallende karakteristieken van Sensei Murray, die hij dan ook doorgaf aan zijn pupillen. Een ander levensfilosofie die de leermeester van Judoclub Kodokan overdroeg, was het leiden van een gezond leven, middels gezonde voeding. Judoclub Kodokan werd medio Jaren 80 van de vorige eeuw overgenomen door Regillio van Eer, nadat Sensei Murray in hem een geschikte opvolger vond. Deze club is door Van Eer tot 1994 draaiende gehouden.

Als trainers van Judoclub Sonkei zijn we dankbaar dat we kwalitatieve judolessen van deze onvervangbare Surinaamse judogrootheden hebben gekregen. Maar meer nog de wijze levenslessen die tijdens de vele uren van trainingen verder is doorgesijpeld naar ons functioneren binnen de maatschappij. Wij zullen proberen om het judo nalatenschap van Sensei Ralph en Sensei Murray zo goed mogelijk over te brengen aan de nieuwe generatie van Surinaamse judoka’s die door de deuren van Sonkei zullen lopen. Zoals er bij leven er altijd een begin is, geldt dat ook voor een judowedstrijd waarbij Hajime wordt aangekondigd. Van nature komt er aan het leven een onaangekondigd eind, terwijl het bij judo vast is met Sore- Made: einde wedstrijd. Waka bun, un sa mit’ baka.

Namens Judoclub Sonkei, wensen wij de familie en overige nabestaanden heel veel sterkte toe en danken wij ze voor de vele opofferingen die beide judogrootheden hebben opgebracht om ons en vele anderen de bushido principes te hebben aangeleerd.

Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November