Peru: Botsingen over afzetting president Vizcarra
11 Nov, 10:40
foto
Sommige aanhangers van Vizcarra hebben zijn afzetting bestempeld als een coup. (Getty Images)


In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn botsingen uitgebroken tussen veiligheidstroepen en demonstranten die boos zijn over de afzetting van president Martín Vizcarra. De oproerpolitie had het druk om de demonstranten tegen te houden met traangas en waterstralen.

De politie probeerde honderden mensen weg te houden van het congresgebouw. Het Congres heeft maandag  Vizcarra weggestemd op beschuldigingen dat hij overheidscontracten heeft uitgedeeld in ruil voor steekpenningen.

De onrust begon toen de voorzitter van het Congres, Manuel Merino, werd beëdigd als interim-president van het land. Er zijn zorgen over een groeiende politieke crisis nu Peru wordt geconfronteerd met een ernstige economische neergang als gevolg van de coronavirus-pandemie.

Vizcarra geniet aanhoudende steun van vele kiezers voor zijn hervormingspogingen. Als onafhankelijke, niet partijpolitieke politicus, botste hij herhaaldelijk met het Congres, en sommigen van zijn aanhangers bestempelden zijn afzetting als een staatsgreep.

Vizcarra zei eerder dat hij de afzettingsstemming zou accepteren, geen juridische stappen zou ondernemen en het presidentiële paleis zou verlaten. Maar dinsdag trok hij de "wettigheid en legitimiteit" van zijn afzetting in twijfel. "De wettigheid is in het geding omdat het Constitutionele Hof nog geen uitspraak heeft gedaan, en legitimiteit wordt gegeven door de mensen", zei hij tegen verslaggevers buiten zijn huis in Lima.

Merino zal naar verwachting het voorzitterschap op zich nemen tot juli 2021 - wanneer de termijn van Vizcarra zou aflopen.

De stemming van maandag in het Congres kwam na een eerdere poging om de president te verdrijven. Een eerdere stemming op 18 september leverde bij lange na niet de nodige stemmen op toen slechts 32 wetgevers hun stem uit brachten voor de verwijdering van Vizcarra.


President Martín Vizcarra heeft de beschuldigingen van corruptie ontkend. (Foto: Reuters)

Vizcarra (57) heeft eerder beschuldigingen ontkend dat hij steekpenningen ter waarde van 2,3 miljoen soles (US$ 640.000) accepteerde toen hij gouverneur was van de zuidelijke regio Moquegua. Hij werd in maart 2018 presidenten was sinds zijn aantreden verwikkeld in een bittere strijd met het Congres, dat wordt gedomineerd door rivaliserende partijen.

Vorig jaar ontbond de president het Congres met het argument dat wetgevers zijn anticorruptieagenda in de weg stonden.

In januari werd er een nieuw Congres gekozen, maar de spanning tussen de wetgevende en de uitvoerende macht blijft hoog, waarbij Vizcarra de wetgevers beschuldigt van het bevorderen van "chaos en wanorde".

De presidentsverkiezingen staan gepland voor april 2021 en de grondwet stelt dat Vizcarra zich geen kandidaat mag stellen voor een tweede termijn.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January