Task force voorkomt erger op bedrijfsterrein Iamgold
10 Nov, 22:46
foto
Vicepresident Ronny Brunswijk spreekt de kleinschalige goudzoekers die werken nabij de Royal Hill pit toe. (Foto: CDS)


Een gemengd team van verschillende ministeries en Iamgold, heeft maandag vier verdachten voor vernieling en brandstichting aangehouden in de omgeving van het bedrijfsterrein van Iamgold. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat het niet gaat om bewoners van de omliggende dorpen. De recherche van regio Midden onderzoekt de zaak verder, schrijft de Public Relations van de politie.

De politie van het bureau Brownsweg kreeg de melding van de situatie op het bedrijfsterrein, waarbij er onder meer een graafmachine is vernield. Door kordaat optreden van de task force kon erger worden voorkomen, zegt de politie.
Kleinschalige goudzoekers betreden geregeld illegaal de North East Royal Hill pit van Iamgold. Het illegaal betreden van het bedrijfsterrein resulteert in risico’s en gevaar voor mensenlevens, maar ook in de vertraging van bedrijfsprocessen met als gevolg inkomstenderving voor de multinational en de Staat Suriname, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht.

De opgerichte task force moet de illegale goudwinning in het concessiegebied terugdringen. In de task force zitten afgevaardigden van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Justitie en Politie (Juspol, Defensie en van Iamgold zelf.
Vicepresident Ronny Brunswijk was vorige week in verband met de ordening van de goudsector voor een oriëntatiebezoek bij Iamgold. Sharmila Jadnanansing, Country Director van het goudverwerkingsbedrijf heeft hem gebriefd over de situatie en het bedrijf.

In de delegatie van Brunswijk zaten de ministers van NH, David Abiamofo, Juspol, Kenneth Amoksi en van Defensie, Krishna Mathoera. Het team bestond verder uit de general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Wilson Balansi, Grassalco president- director, Wesley Rozenhout en districtscommissaris Ludwig Mendelzoon.

Brunswijk sprak de kleinschalige goudzoekers nabij de Royal Hill pit toe en vroeg hen om het gebied te verlaten, meldt de Communicatie Dienst Suriname. De CDS geeft ook aan dat Iamgold maatregelen om Covid-19 te bestrijden, heeft aangescherpt.
Advertenties