Bolivia: Luis Arce ingezworen als president
09 Nov, 06:36
foto
De Boliviaanse president Luis Acre en vicepresident David Choquehuanca wonen een parade vanuit het balkon van het presidentieel paleis in La Paz, bij. (Foto: Reuters)


Luis Arce van Bolivia is zondag beëdigd als president, waardoor de machtige socialistische partij van het land weer aan de macht komt. Acre zijn inauguratie komt een jaar nadat de lang zittende linkse leider Evo Morales was verdreven te midden van woedende protesten die een politieke crisis veroorzaakten.

Arce (57) werd ingehuldigd tijdens een ceremonie in de stad La Paz. Staatshoofden uit Argentinië, Paraguay, Colombia en Spanje, evenals hoge ambtenaren uit Chili, Iran en de regering van de Venezolaanse Nicolas Maduro hebben de plechtigheid bijgewoond.

De bescheiden voormalige minister van Economie, die wordt gezien als de architect van de snelle groei van Bolivia onder Morales, komt in functie en staat voor de enorme taak om de verdeeldheid van een politieke crisis en de coronavirus-pandemie te helen. "We staan ​​voor de grote uitdaging om onze economie weer op te bouwen, zekerheid te genereren, groei te genereren", vertelde Arce met naast zich vicepresident David Choquehuanca een grote groep wetgevers en gasten in het Congres.

Bolivia heeft één van de hoogste dodencijfer per hoofd van de bevolking door Covid-19. Arce beloofde de pandemie te "verslaan", politieke kloven te helen en een einde te maken aan de angst na dodelijk geweld vorig jaar. "Ik geloof in gerechtigheid, niet in het bevorderen van een omgeving van wrok en wraak die de diversiteit van gedachten niet respecteert, waar het behoren tot een andere partij of politieke kleur je het voorwerp van haat maakt. Dat moet eindigen," zei hij.

De verwachtingen zijn nog steeds hoog gespannen, vooral over veranderingen die door het socialistisch gecontroleerde congres zijn aangebracht om de meerderheid te verlagen die nodig is om nieuwe wetten aan te nemen en de geplande terugkeer van Morales uit ballingschap in Argentinië, waar hij heeft gewoond sinds hij Bolivia vorig jaar verliet.

De wetgevers van de oppositie in het Congres hebben zondag geprotesteerd tegen de verminderde meerderheid, waardoor de regerende partij gemakkelijker nieuwe wetsvoorstellen zou kunnen doorvoeren.


De Boliviaanse president Luis Acre (l) en vicepresident David Choquehuanca gebaren nadat ze waren ingezworen in La Paz, Bolivia. (Foto: Reuters)

Morales, die het land bijna 14 jaar leidde als de eerste inheemse president, veroorzaakte vorig jaar een wijdverbreide reactie toen hij zich kandidaat stelde voor een ongekende vierde termijn in het licht van een termijnenlimiet en een nationaal referendum.

Nadat hij de overwinning had behaald bij die verkiezing, werd Morales uiteindelijk gedwongen af ​​te treden te midden van woedende protesten, en de politie en het leger lieten uiteindelijk hun steun voor hem vallen. Hij vluchtte het land uit en een conservatieve interim-regering nam het roer over.

Arce, die werd uitgekozen door Morales en een goede bondgenoot is, heeft gezegd dat de voormalige president geen rol zal spelen in zijn regering. Morales zal naar verwachting maandag, vandaag, terugkeren naar Bolivia voordat hij doorgaat naar zijn landelijke bolwerk in Chapare.

Als minister van Economie promootte Arce de nationalisering van strategische sectoren zoals koolwaterstoffen en energie, en stimuleerde hij de binnenlandse productie met overheidsinvesteringen en subsidies, waardoor Bolivia met één van de snelste groeicijfers van Latijns-Amerika groeide.
Advertenties