Malesia Lowtoe wint 'Show Your Talent Competition'
04 Nov, 17:27
foto
Malesia Lowtoe met haar winnende inzending voor de 'Show Your Talent Competition'. (Foto: René Gompers)


Malesia Lowtoe is de winnaar van de 'Show Your Talent Competition' in Suriname. De wedstrijd voor (digitale) creatievelingen is georganiseerd door Creative Tech Hub Caribbean en Animae Caribe. De competitie is een manier om (digitale) kunstenaars, met name tekenaars en animators, te vinden en bij elkaar te brengen voor internationale producties in de animatie en gaming industrie. Deze industrieën zijn al een tijdje bezig om delen van hun producties uit te besteden aan bedrijven in het Caribisch Gebied en Creative Tech Hub Caribbean is sinds 2015 bezig om Surinaamse talenten te vormen voor deze internationale markt.

Creative Tech Hub Caribbean is een cluster van bedrijven met als doel de ICT en Creatieve Industrie te ontwikkelen tot één van de economische pilaren van Suriname. Animae Caribe is organisator van de gelijknamige beurs waar jaarlijks 'digital artist' uit het Caribisch Gebied samenkomen om hun kunnen te tonen of aan de man te brengen. De beurs wordt ook bezocht door  film- en gameproducenten, veelal uit Amerika, talent scouts en aanbieders van relevante ICT producten. Animation en alles wat daarmee samenhangt is 'in high demand' bij de producenten van films en games. Traditioneel werd dit deel van de productie uitbesteed aan bedrijven uit Europa en Azië. Maar zij hebben ondertussen hun eigen industrie op poten gezet. De sector is aan het uitdijen en neemt de vraag naar deze specialistische krachten  toe.

"Er is genoeg talent aanwezig," merkt Anushka Sonai van Creative Tech Hub Caribbean op. "Het probleem is dat je de mensen niet gemakkelijk kunt vinden. Daarom hebben we dit ook georganiseerd; om mensen aan te zetten om hun creatieve kant te tonen. We hebben 85 inzendingen gehad." Sonai deelt mee dat de volgende competitie gerichter zal zijn waarbij korte animaties ingezonden kunnen worden. Deze competitie was vrij open. Er zijn al (digitale) creatievelingen actief maar het ontbreken van het juiste ecosysteem om te floreren is een groot probleem, vertelt Sonai. Het gevolg is dat het Surinaamse talent naar het buitenland vertrekt waar het milieu beter is ingericht. Dit is een algemeen probleem in het Caribisch Gebied.

Eén van de redenen waarom de creatieve industrie "deze kant" opkijkt, is omdat er al talenten uit de regio actief zijn in top Hollywood producties. Ook uit Suriname. Creative Tech Hub Caribbean en soortgelijke organisaties in de andere Caribische landen, willen de talenten samenbrengen en trainen om aan de standaarden van de alsmaar groeiende  creatieve  industrie te voldoen. Suriname werkt samen met Trinidad en Guyana om 30 talenten te leveren voor een productie van Pixar, één van de grootste film- en animatiebedrijven uit Amerika. Er zijn al 18.

De prijsuitreiking is dinsdag op het kantoor van Creative Tech Hub Caribbean geweest. Malesia Lowtoe is verrast met het resultaat. Haar schilderij 'Beauty of the  Amazon' is door vier juryleden tot de beste inzending verkozen. "Dus op school was ik altijd de beste in tekenen. Ik heb ondertussen Nola Hatterman afgerond. En nu win ik voor het eerst iets…ik heb nog nooit iets gewonnen," lacht de 24-jarige kunstenares. Lowtoe merkt op dat kunstenaar zijn in Suriname "een grote uitdaging" is. Zij wil zich nu ook gaan verdiepen in de digitale kunsten, met name animation. "Ik sta open voor nieuwe uitdagingen. Wie weet, misschien kan ik er ook wat mee doen straks."

René Gompers
Advertenties