Nek-aan-nek race tussen Trump en Biden
04 Nov, 06:29
foto
De strijd in de VS tussen president Donald Trump en Joe Biden is nog niet bekend. De stemmen worden nog geteld. (Beeld: CNN)


Het is een nek-aan-nek race tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden. De Amerikaanse verkiezingen zullen beslist worden in de 'swing states'. Biden heeft op dit moment 239 kiesmannen achter zich en Trump 213. Om de scepter te kunnen zwaaien in het Witte Huis zijn er 270 kiesmannen nodig. De race is nog gaande. Trump heeft net als vier jaar geleden een belangrijke overwinning behaald in Florida. 

Hoewel de telling nog doorgaat hebben Trump én Biden hun speeches al gehouden. Biden heeft aangegeven dat hij een goed gevoel heeft en dat elke stem telt. Trump claimt reeds de overwinning, maar zover is het nog niet. De Amerikaanse president heeft tijdens de campagne reeds gezegd dat als de Democraten winnen, dan is er gefraudeerd. Dit kan volgens hem gebeuren omdat er ook per de post gestemd kan worden. Hij herhaalde vannacht dat als Biden wint er sprake is van verkiezingsfraude. Hij heeft aangekondigd naar het Hooggerechtshof te zullen stappen. Volgens de Republikeinen is het systeem om per post te kunnen stemmen niet nauwkeurig.  

De Democraten hadden een aardverschuiving verwacht bij deze verkiezingen, maar deze is tot nu toe uitgebleven. Hoe lang het zal duren voordat de uitslag van de verkiezingen bekend zijn, is nog onduidelijk. Het tellen van stemmen die per post zijn uitgebracht, neemt veel tijd in beslag. De spanning zit er goed in. 


Advertenties