Turkije zet reddingsoperatie nog voort, 81 doden
02 Nov, 10:40
foto
Overlevenden van de dodelijke aardbeving kijken naar reddingsoperaties in de kustprovincie Izmir, Turkije (Foto: Reuters)


Drie dagen nadat een krachtige aardbeving Turkije en Griekenland heeft getroffen, hebben reddingsteams twee meisjes levend gered uit het wrak van hun ingestorte flatgebouwen in het Turkse kustgebied van Izmir. Het totale dodental bereikte maandag 81, nadat teams 's nachts meer lichamen vonden te midden van het puin in Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije.

Meer dan 1.000 mensen raakten gewond bij de aardbeving in het midden van de Egeïsche Zee, ten noordoosten van het Griekse eiland Samos. Het doodde twee tieners op Samos en verwondde minstens 19 andere mensen op het eiland. De Turkse autoriteiten zeiden dat 79 mensen zijn gedood, allemaal in Izmir.

Volgens de Turkse rampen- en noodautoriteit (AFAD) werden meer dan 3.500 tenten en 13.000 bedden geleverd om tijdelijk onderdak te bieden. Tot dusver zijn meer dan 740 slachtoffers uit ziekenhuizen ontslagen, voegde het eraan toe.

Maandag, bijna 65 uur na de aardbeving, werd de driejarige Elif Perincek uit het puin in het district Bayrakli in de westelijke provincie Izmir gehaald. Elif was de 106e persoon die uit het puin werd gered en naar het ziekenhuis werd gebracht, meldde persbureau Anadolu.

Reddingswerkers klapten en juichten toen een 14-jarig meisje ook werd bevrijd uit een ingestort gebouw, meldde het Turkse privé-agentschap IHA. Idil Sirin werd uit de overblijfselen van het Emrah Apartment gehaald, waar ze 58 uur onder het puin lag met haar zus Ipek Sirin (8) die het niet overleefde, meldde NTV-televisie. Sirin werd onmiddellijk na haar redding met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

In een Twitter-bericht sprak Mehmet Gulluoglu, het hoofd van AFAD, zijn dank uit voor de redding van Elif Perincek. De moeder van Elif, Seher Dereli Perincek, haar 10-jarige tweeling, Ezel en Elzem en hun zevenjarige broer Umut werden 23 uur na de aardbeving uit het puin gehaald. Umut stierf later terwijl de moeder en kinderen medische zorg krijgen.

Turkije, één van de meest seismisch actieve zones ter wereld, wordt doorkruist door breuklijnen en is vatbaar voor aardbevingen. In 1999 kwamen bij twee krachtige aardbevingen 18.000 mensen om het leven in het noordwesten van Turkije.

Er is enige discussie geweest over de omvang van de aardbeving. De Amerikaanse Geological Survey gaf het een 7.0, terwijl het Kandilli Institute in Istanbul het op 6.9 stelde, en het Turkse noodbeheerbureau zei dat het een kracht van 6.6 had.

Turkije heeft een mix van oudere gebouwen en goedkope of illegale constructies, wat kan leiden tot ernstige schade en sterfgevallen als gevolg van aardbevingen. Regelgeving is aangescherpt om gebouwen te versterken of te slopen en in Turkse steden is stadsvernieuwing gaande, maar het gaat niet snel genoeg.

De aardbeving veroorzaakte een kleine tsunami die het Griekse Samos en het Seferihisar-district van Izmir trof, waarbij een oudere vrouw verdronk. De trillingen werden gevoeld in West-Turkije en ook in Istanbul en in de Griekse hoofdstad Athene. Honderden naschokken volgden na de beving.
Advertenties