Krachtige tyfoon geselt Filipijnen, vier doden
01 Nov, 14:29
foto
Beschadigde huizen en vloedwater na de doortocht van tyfoon Goni in Bariw, Camalig in de Filipijnse provincie Albay. (Foto: Reuters)


Tyfoon Goni raast over de Filipijnen en brengt "catastrofale" winden van 225 km per uur en stortregens met zich mee. Ten minste vier mensen zouden zijn overleden. Huizen zijn beschadigd en wegen zijn overspoeld door plotselinge overstromingen.

Goni landde vanochtend als een supertyfoon op het eiland Catanduanes. Het is sindsdien afgezwakt terwijl het het hoofdeiland Luzon doorkruist, waar de hoofdstad Manilla ligt.

Maar voorspellers waarschuwden nog steeds voor zwaar weer met "catastrofale gewelddadige winden en intense regen tot stortregens", evenals plotselinge overstromingen, aardverschuivingen en "met sediment beladen vloedstromen".

Goni - in de Filipijnen bekend als Rolly - is de krachtigste storm die het land heeft getroffen sinds tyfoon Haiyan in 2013 meer dan 6.000 mensen heeft gedood. Er is bezorgdheid over het kleine stadje Virac op het eiland Catanduanes, waar zo'n 70.000 mensen wonen, waar het contact is verbroken sinds Goni aan land kwam.

Afbeeldingen op sociale media tonen tinnen daken die langs Goni's pad van huizen zijn gerukt. Lokale gouverneurs hebben gezegd dat er sprake is van wijdverbreide stroomuitval, daken die van evacuatiecentra zijn gescheurd, schade aan infrastructuur, plotselinge overstromingen en geblokkeerde wegen.

Vier mensen, waaronder een vijfjarig kind in de provincie Albay, zouden zijn overleden; twee verdronken, een ander werd meegesleurd door vulkanische modder en een ander overleed door een vallende boom.

"De wind is hevig. We kunnen horen dat de bomen worden geteisterd. Het is erg sterk", vertelde Francia Mae Borras (21) aan persbureau AFP vanuit haar huis in Legazpi, de kustplaats in Albay.

Voorbereiding
De Filipijnen zijn gewend aan krachtige stormen - het wordt getroffen door gemiddeld 20 stormen en tyfonen per jaar. Toen tyfoon Molave ​​vorige week door dezelfde regio raasde, kwamen 22 mensen om.

Dit jaar werden de voorbereidingen echter bemoeilijkt door het Covid-19-virus, dat al 380.739 infecties heeft veroorzaakt en heeft geleid tot 7.221 doden in de Filipijnen. Ongeveer 347.000 mensen werden geëvacueerd, zei het hoofd van de civiele bescherming, Ricardo Jalad, waarbij hij het cijfer van één miljoen dat hij voorafgaand aan de storm noemde, naar beneden bracht.


Sportscholen en scholen zijn omgebouwd tot Covid-beveiligde noodopvangplaatsen voor mensen. (Getty Images)

Coronaviruspatiënten die in isolatietenten werden behandeld, waren geëvacueerd, zeiden ambtenaren. Havens en luchthavens waren gesloten en scholen, sportscholen en door de overheid beheerde evacuatiecentra werden gebruikt voor Covid-beveiligde noodopvangcentra.

"Het evacueren van mensen is op dit moment moeilijker vanwege Covid-19", zei Alexis Naz, woordvoerder van de regionale burgerbescherming van Bicol, zaterdag tegen AFP.

Hulpgoederen, zware machines en persoonlijke beschermingsmiddelen werden verplaatst naar gebieden van nood, maar een lokale burgemeester in de provincie Quezon zei dat de pandemie hun fondsen voor rampen had uitgeput.
Advertenties