Jerrel Vierklau met 'veel show' begeleid naar zijn graf
31 Oct, 22:34
foto
Tientallen mensen hebben Jerrel Vierklau de laatste eer bewezen vrijdag. Naast verdriet is ook het leven van de toneelspeler gevierd. (Foto's: René Gompers)


Jerrel Vierklau is vrijdag met veel ‘show’ naar zijn laatste rustplaats begeleid. Het was feest bij Marius Rust waar tientallen mensen de overleden komiek zijn komen begraven. Het wordt minder heftig wanneer de brede witte kist in het graf wordt neergelaten. “Ba Sukru, ibri bodye na bodye,” zucht een man terwijl hij een bloemstuk op de kist doet. 

De acteur is een week geleden vrij plotseling overleden. Hij is langer dan 30 jaren actief geweest op de planken en voor televisie. Zijn meest bekende alter ego's zijn Ba Sukru en Tante Nette geweest. Hij stierf enkele dagen vóór zijn verjaardag; hij zou 51 worden. Collega acteur Clifton Braam heeft bij de uitvaartdienst op het CLO-terrein, de creativiteit en het improvisatievermogen van Vierklau geroemd. Braam en Vierklau zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw, begonnen in de toneelgroep Mix Max. 

“Het is een groot verlies voor de Surinaamse toneelwereld maar in het bijzonder voor A Sa Go,” merkt Braam op. Tot de toneelgroep zegt hij: “Zoek geen vervanger voor Jerrel Vierklau, want je gaat geen vervanger vinden. Er was maar één Jerrel Vierklau. A Sa Go moet wel doorgaan. Dat zou Jerrel ook willen.” Het verdriet bij de leden van A Sa Go is zichtbaar. Gebroken staan ze bij de kist om afscheid te nemen;  Jerrel is meer dan een collega geweest, hij was ook familie en een boezemvriend. Zij missen hem zo erg. “Als reïncarnatie echt is, willen we Jerrel weer in ons midden hebben,” verwoordt Marvin Moesan hun innige wens.

Vierklau doneerde vaak een deel van zijn geld dat hij aan toneel verdiende aan de mens in nood. Hij was ook van plan om een wasmachinebedrijf te beginnen. Goede vriend Louise Vismale van 1 Voor 12 had aangeboden te helpen met twee wasmachines. Vierklau stierf echter een week voordat ze aangeschaft zouden worden. Vismale heeft ter plekke het geld gedoneerd aan de kinderen van Vierklau. 

Bij het afscheid heeft een kaskawiband  band gespeeld, maar de opzwiepende muziek heeft de tranen en snikken niet kunnen weerhouden. Bij Marius Rust wachtten al tientallen mensen op de stoet. Op straat vóór de begraafplaats is het feest voortgezet met de dragemans. De laatste honderd meters naar de locatie is de grote kist teruggezet in de lijkenwagen. Maar dat betekent niet dat het dansen en zingen werd gestopt. Integendeel ging het in “een andere versnelling”. De wagen heeft de kist tot bij de groeve gereden. Het heeft de dragemans extra moeite gekost om de kist te kunnen zakken in het graf. “Ba Sukru, rust zacht!” roept een man wanneer het laatste gebed en de zegen, de groeve met bloemstukken gevuld wordt. 

René Gompers
Advertenties