James Bond-acteur Sean Connery is niet meer
31 Oct, 14:28
foto
Sean Connery in zijn vertolking als James Bond -007-. Hij is 90 jaar geworden.


Sean Connery, bekend om zijn rol als James Bond is overleden. De Schotse acteur is 90 geworden. Hij was de eerste die in de huid van James Bond kroop en in zeven van de spionagethrillers verscheen. Sir Sean stierf vredig in zijn slaap op de Bahama's, nadat hij "al een tijdje onwel was", zei zijn zoon.

Sean Connery heeft een acteercarrière gehad van vijf decennia. In 1988 won hij een Oscar voor zijn rol in The Untouchables. Andere films van Sir Sean waren The Hunt for Red October, Highlander, Indiana Jones and the Last Crusade en The Rock.

Jason Connery zei dat zijn vader "veel van zijn familie die in de Bahama's kon zijn, om hem heen had" toen hij 's nachts stierf in Nassau. Een groot deel van de Bond-film Thunderball was daar opgenomen.

Hij zei: "We werken er allemaal aan om deze enorme gebeurtenis te begrijpen, aangezien het pas zo kort geleden is gebeurd, ook al is mijn vader al een tijdje onwel. Een trieste dag voor iedereen die mijn vader kende en liefhad en een triest verlies voor alle mensen over de hele wereld die genoten van het geweldige geschenk dat hij als acteur had."

Zijn publicist Nancy Seltzer zei: "Er zal een privéceremonie zijn gevolgd door een nog te plannen herdenking zodra het virus is geëindigd."

Sean Connery laat vrouw Micheline en zonen Jason en Stephane achter.

Tijdperk en stijl
Daniel Craig, de huidige James Bond, zei dat Sir Sean "één van de echte groten van de cinema" was. "Sir Sean Connery zal worden herinnerd als Bond en nog veel meer," zei hij. "Hij definieerde een tijdperk en een stijl. De humor en charme die hij op het scherm vertoonde, konden worden gemeten in megawatts; hij hielp bij het creëren van de moderne blockbuster." Hij voegde eraan toe: "Hij zal de komende jaren zowel acteurs als filmmakers blijven beïnvloeden. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren."

Verwijzend naar Sir Seans liefde voor het spel, zei hij: "Waar hij ook is, ik hoop dat er een golfbaan is."

Dame Shirley Bassey, die de thema's voor drie Bond-films zong, waaronder Goldfinger, bracht hulde door te zeggen: "Ik ben ongelooflijk bedroefd om te horen dat Sean is overleden. Mijn gedachten zijn bij zijn familie. Hij was een geweldig persoon, een echte heer en we zullen voor altijd verbonden zijn door Bond. "

Sir Sean, uit Fountainbridge in Edinburgh, had zijn eerste grote filmoptreden in de Britse gangsterfilm No Road Back uit 1957. Hij speelde voor het eerst James Bond in Dr No in 1962 en verscheen vervolgens in vijf andere officiële films - en het onofficiële Never Say Never Again in 1983.

Hij werd grotendeels beschouwd als de beste acteur die 007 had gespeeld in de langlopende franchise, en werd vaak als zodanig genoemd in peilingen.

Advertenties