President: US$ 600 tot 650 miljoen hervorming economie
29 Oct, 00:00
foto
President Chan Santokhi heeft woensdagavond een lange inleiding gehouden op een persconferentie over verschillende zaken waarmee de regering bezig is. Hij verwacht verlichting eind januari. (Foto: Ranu Abhelakh)


De regering verwacht dat eind januari/begin februari er meer ademruimte komt in de economische situatie van het land. US$ 600 tot 650 miljoen zal via het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en mogelijk ook de Caribbean Development Bank beschikbaar komen voor de hervorming van de economie. Dit zei president Chan Santokhi woensdagavond tijdens een persconferentie. 

Vrijdag wordt onderhandeld met de obligatiehouders van de leningen van Oppenheimer (US$ 550 miljoen en US$ 125 miljoen) om de schuld te herschikken. De ministers van Financiën & Planning en van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking verzorgen een presentatie voor alle lokale en internationale crediteuren over de verstrekte leningen en garanties. De presentatie vindt plaats met steun van het Franse bedrijf Lazard en IMF. De regering heeft kenbaar gemaakt, mede op advies van IMF en Lazard dat de US$ 26 miljoen aan rente op 28 oktober niet wordt betaald, omdat de economie dit niet kan dragen. Er is een maand de tijd om overeenstemming te bereiken met de crediteuren. 

Technici van Suriname en het IMF zijn reeds bezig met gesprekken over het uit te voeren programma en de voorwaarden. Er is volgens Santokhi ook al een goede afstemming met bestuursleden van het IMF opdat de assistentie goed verloopt. Er is een traject hiervoor uitgetrokken tot eind januari. In de tussentijd wordt onder leiding van Lazard gewerkt aan de herschikking van de schulden. Naast deze twee trajecten worden ook bilaterale gesprekken gevoerd voor financieren van projecten, terwijl ook privé kapitaal wordt aangetrokken. 

Terwijl er gewerkt wordt aan schuldherschikking, hervorming van de economie en aantrekken van kapitaal is de regering bezig met het armoedevraagstuk, legde de president uit. Komende week zal in de onderraad verder worden gebogen over tegemoetkoming van kwetsbare groepen in de samenleving. Er wordt naar gewerkt om rond de viering van de 45e verjaardag van de Republiek Suriname op 25 november en in december, de noden van mensen die het moeilijk hebben, te verlichten. In januari moeten er ook middelen worden vrijgemaakt voor aanpassing van salarissen van ambtenaren en andere werkers. 
Advertenties