Ambassadeur Joly: 'Wij zijn gereed om te praten over de brug'
26 Oct, 00:55
foto
De Franse ambassadeur Antoine Joly. (Foto: Ranu Abhelakh)


De toekomst van de regio is het hebben van een wegverbinding vanaf Buenavista tot aan Macapá, stelt de Franse ambassadeur Antoine Joly. "Wij moeten vandaag al beginnen na te denken over onze toekomst." In dit plaatje past het hebben van de veerverbinding. De veerboot is de eerste stap en de tweede stap is het hebben van een brug tussen Suriname en Frans-Guyana. "En ja, wij zijn gereed om te praten over de brug en de financieringsmogelijkheden na te gaan", zegt Joly in gesprek met Starnieuws.

Het idee voor de brug over de Marowijnerivier is niet nieuw, benadrukt Joly. "De uitvoering hiervan zal tijd kosten, vooral vanwege de crisis in Suriname." Maar partijen moet nu al om de tafel zitten en de discussie met elkaar aangaan. Wat zal de brug betekenen in de ontwikkelingsvisie voor beide landen, welke overeenkomsten moeten eerst worden getekend, hoe gaan we het transport en de handel regelen, somt hij enkele discussiepunten op.

De economische crisis van Suriname en gebrek aan financiën ziet Joly niet gelijk als een sta-in-de-weg om dit project te realiseren. De diplomaat denkt hard op en noemt als voorbeeld een financieringsconstructie door een public-private partnership. Hij verwijst ook het lange termijn urbanisatieplan voor de Franse grensstad Saint-Laurent-du-Maroni, waarin de brugverbinding met Albina is opgenomen.

Interesse brug Suriname-Guyana
Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s. Voor de handel, het toerisme, de elektriciteit, etc. Frankrijk kijkt met belangstelling naar de nieuwe relatie tussen Suriname en Guyana, zegt Joly die tevens ook ambassadeur is voor Guyana. "Dit betekent dat wij dus ook geïnteresseerd zijn in een brugverbinding tussen Suriname en Guyana." Frankrijk wil graag betrokken worden in dit project. "Het gaat tenslotte om hetzelfde doel: versterken van de economische integratie in de regio en wij willen hier deel van zijn." De diplomaat noemt beide bruggen een "hulpmiddel" voor de regionale integratie van de drie Guyana’s. "Wij staan open om mee te doen in deze discussie. Wij kunnen een partner zijn. Frankrijk heeft genoeg kennis in huis als het om bruggenbouwers gaat."

De interesse van Frankrijk komt niet alleen als buurland, maar ook als lid van de Europese Unie (EU), die een speciaal samenwerkingsprogramma kent voor Suriname en Guyana. "Het project voor de economische integratie van de regio kan ook interessant zijn voor de EU", stelt Joly. Het programma werkt met schenkingen (grants) en geen leningen. "We zouden EU-Grants kunnen gebruiken in combinatie met leningen, bijvoorbeeld bij de IDB, om die brug te financieren."

Nieuwe veerboot augustus 2021
Vorige maand hielden Suriname en Frankrijk een werkbespreking te Saint-Laurent-du-Maroni. De bouw van de brug kwam toen ook aan de orde. Voor nu is de focus op de ingebruikname van de nieuwe veerboot, die naar verwachting eind augustus 2021 aankomt. Er volgt dan eerst een testperiode van twee maanden. Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.
Advertenties