Venezuela: Oppositielid Lopez ontvlucht het land
25 Oct, 10:45
foto
Leopoldo Lopez van de Venezolaanse oppositie is het land ontvlucht, nadat hij jaren zijn toevlucht had gezocht in de residentie van de Spaanse ambassadeur in Caracas. (Foto: Reuters)


Het Venezolaanse oppositielid Leopoldo Lopez heeft de residentie van de Spaanse ambassadeur in Caracas verlaten om het land te ontvluchten. Hij deed dat nadat hij meer dan een jaar zijn toevlucht daar had gezocht om aan zijn huisarrest te ontkomen.

De 49-jarige voormalige burgemeester van Caracas had zich verscholen in de residentie van de ambassadeur sinds een mislukte militaire opstand die hij in april 2019 leidde om president Nicolas Maduro af te zetten. Hij zit al bijna zeven jaar gevangen, onder huisarrest of in een toevluchtsoord van een buitenlandse ambassade.

In een verklaring van Popular Will, de partij die Lopez oprichtte, bevestigden de leiders dat hij het land had verlaten om zijn werk vanuit het buitenland voort te zetten in een besluit dat zij als 'het beste voor het land en de strijd voor de vrijheid van Venezuela' beschreven.

Het was onduidelijk hoe Lopez Venezuela heeft verlaten, maar volgens persbureau Reuters die zich beroept op twee niet bij naam genoemde mensen die bekend zijn met de zaak, is hij via Colombia vertrokken.

De partij zei ook niet waar Lopez heen ging. Een bron van de Spaanse regering vertelde Reuters dat zijn aankomst in Spanje, waar zijn vrouw nu woont, "op handen is".

"Het is waarschijnlijk het duidelijkste teken dat de voortdurende inspanningen van de oppositie om Maduro uit zijn functie te ontzetten, zijn mislukt dat een toegewijde leider in Venezuela, zoals Lopez, nu ervoor heeft gekozen om eindelijk te vertrekken", zei Raul Gallegos, een in Colombia gevestigde analist bij het adviesbureau Control Risks. Lopez werd in 2014 gevangen gezet na protesten tegen Maduro.

Hij werd gefotografeerd terwijl hij in een militair voertuig werd getrokken met een Venezolaanse vlag in de ene hand en een witte bloem in de andere. Hij werd in 2017 voorlopig vrijgelaten. Vanuit zijn huisarrest begeleidde hij Juan Guaido, een jonge afgevaardigde van Popular Will die begin vorig jaar werd gekozen tot hoofd van het door de oppositie gecontroleerde congres. Geadviseerd door Lopez, beriep Guaido zich vervolgens op de grondwet om een ​​interim-presidentschap op zich te nemen in een poging Maduro te ontslaan.

In april 2019, toen Guaido een korte militaire opstand tegen Maduro veroorzaakte, verscheen Lopez naast hem op straat. Nadat de opstand was uitgelopen, zocht Lopez onderdak in de residentie van de Spaanse ambassadeur. Guaido bevestigde de ontsnapping van Lopez zaterdag in een Twitter-bericht en maakte Maduro belachelijk omdat hij hem niet had gepakt.
Advertenties