Belize 9e Caricom-land naar stembus in Covid-crisis
24 Oct 2020, 07:06
foto
Kiezers in Belize, inclusief deze winkelende bewoners in Belize City, gaan op 11 november 2020 naar de stembus. (Foto: AFP)


Belize wordt het negende Caricom-land dat naar de stembus gaat tijdens de Covid-19-pandemie. Kiezers in Belize gaan op 11 november naar de stembus. Eerder zijn er verkiezingen gehouden in Guyana, Suriname, Anguilla, St. Kitts & Nevis, Jamaica, Trinidad en Tobago en Bermuda.

Minstens 91 kandidaten, die vier politieke partijen en een handvol onafhankelijken vertegenwoordigen, zijn genomineerd om de algemene verkiezingen in Belize te betwisten.

De regerende United Democratic Party (UDP) streeft naar een ongekende vierde opeenvolgende ambtstermijn, maar wordt geconfronteerd met een uitdaging van de belangrijkste oppositiepartij People's United Party (PUP). Beide partijen hebben kandidaten voorgedragen om de 31 zetels in het parlement te betwisten.

De Belize Progressive Party (BPP) heeft acht kandidaten voorgedragen, waaronder de leider, Patrick Rogers, terwijl het Belize People’s Front (BPF) kandidaten in 17 kiesdistricten opstelt.

De twee belangrijkste politieke partijen zullen door nieuwe leiders naar de verkiezingen worden geleid, waarbij Patrick Faber van de UDP het stokje heeft overgenomen van premier Dean Barrow, die zich heeft teruggetrokken uit de actieve politiek. De partij zal ook een aantal van zijn trouwe leden missen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken, Wilfred Peter "Sedi" Elrington.

"Onze grote United Democratic Party heeft Belize in de loop van de afgelopen 12 jaar onder leiding van premier Dean Barrow echt getransformeerd. Ik ben opgewonden, nederig en sta klaar om Belize te leiden als premier na een UDP-overwinning op 11 november," schreef Faber op zijn Facebook-pagina nadat hij was genomineerd.

De PUP daarentegen zal worden geleid door John Briceno, die even zeker is van het winnen van de algemene verkiezingen. "Het is een opwindende tijd, veel energie", zei Briceno na te zijn genomineerd. Hij voegde eraan toe dat "de People's United Party onlosmakelijk is en er is geen organisatie, geen partij in dit land die een verenigde People's United Party kan verslaan."

Kiezers in St. Vincent en de Grenadines zullen volgende maand ook naar de stembus gaan, twee dagen na de Amerikaanse verkiezingen. Premier Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines is op zoek naar een vijfde ambtstermijn.
Advertenties