Suriname en Frankrijk bespreken heropening grensverkeer 
22 Oct 2020, 00:00
foto
Korjalen te Albina waarmee de oversteek wordt gedaan naar St. Laurent, Frans-Guyana.


Suriname en Frankrijk streven naar een heropenstelling van het grensverkeer op de Marowijnerivier op korte termijn. Partijen voeren voortdurend overleg met elkaar over de Covid pandemie en de situatie in ons oostelijk grensgebied. Er wordt gesproken over welke protocollen zullen gelden en hoe die in acht te nemen, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly aan Starnieuws.

De ambassadeur benadrukt dat de heropenstelling alleen mogelijk is als de Covid-situatie in Suriname en buurland Frans-Guyana verbetert. In Frans-Guyana lijkt het al de goede kant op te gaan. Het is publiek geheim dat dagelijks personen illegaal de rivier oversteken. Met een grens van bijkans 520 kilometers lang, is de controle en handhaving een uitdaging voor beide landen. “Wij kunnen personen liever een legale manier van oversteken aanbieden, zodat wij een betere controle en overzicht kunnen hebben.”

Vorige maand hielden Suriname en Frankrijk een werkbespreking te Saint-Laurent-du-Maroni. In een gezamenlijke verklaring gaven zij aan dat zodra de Covid-pandemie situatie het toelaat, het grensverkeer weer wordt opengesteld na wederzijdse consultaties. De kwestie van scholieren die vanuit Albina en omgeving dagelijks de oversteek moeten doen, kwam toen ook aan de orde. Er is hiervoor nog geen oplossing gevonden.

Joly herhaalt zijn pleidooi voor het invoeren van grenspasjes. Personen aan weerszijden van de Marowijne grensrivier kunnen zo een kaart gebruiken bij de oversteek. Kinderen bezoeken scholen in Frans-Guyana, gezinsleden wonen aan beide kanten van de rivier en reizen op en neer voor familiebezoek en/of werk. Het grenspasje kan het kort verblijf in elkaars land regelen en kan bijdragen in de aanpak van het illegaal personenverkeer aan de grens.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April