Bolivia: Geen rol voor Morales zegt president-elect Luis Arce
21 Oct, 18:40
foto
Geen rol voor Evo Morales(r), zegt de nieuw gekozen Boliviaanse president en partijgenoot, Luis Arce.


De verkozen president van Bolivia, Luis Arce, zegt dat er in zijn regering 'geen rol' is weggelegd voor de socialistische partijleider Evo Morales. De voormalige president Morales was bijna 14 jaar aan de macht voordat hij vorig jaar onder druk ontslag nam en het land ontvluchtte.

Arce kwam aan de macht in een stemming op zondag, waarvan de officiële telling technisch gezien nog steeds gaande. De voorlopige resultaten geven Arce een meerderheid van de stemmen, waardoor de socialisten van het Andes-land weer aan de macht kwamen, slechts een jaar nadat Morales vertrok.

Vanuit zijn ballingschap in Argentinië blijft Morales de president van Arce's partij, de Beweging voor Socialisme (MAS). Acre stelde duidelijk dat elke invloed van Morales beperkt zal zijn tot die positie."Hij zal geen enkele rol spelen in onze regering", zei Arce tegen persbureau Reuters op het MAS-hoofdkantoor in La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia. "Hij kan naar het land terugkeren wanneer hij maar wil, omdat hij Boliviaan is ... maar in de regering moet ik beslissen wie deel uitmaakt van de administratie en wie niet."

Morales is een voormalige cocateler waarover de meningen verdeeld zijn. Sommigen prijzen hem voor het verbeteren van de welvaart van de armsten in één van de armste landen van Zuid-Amerika. Morales heeft buiten Bolivia gewoond sinds hij vorig jaar vluchtte na een stemming die was gehuld in beschuldigingen van fraude. Morales betwist de beschuldigingen en zegt dat hij tijdens een rechtse staatsgreep is omvergeworpen.

Morales wordt ook geconfronteerd met een reeks beschuldigingen van corruptie, die hij heeft ontkend. "Ofschoon rechten op een eerlijk proces in verschillende zaken tegen hem (Morales) niet zijn gerespecteerd", zei Arce "betreur ik het dat politiek gerechtelijk is gemaakt, rechts heeft politiek gerechtelijk gemaakt."

Tijd voor bezuinigingen?
Als minister van Financiën onder Morales hielp Arce bij het voorzitten van een economie die sneller groeide dan bijna alle andere in de regio. Maar als hij volgende maand het presidentschap van Bolivia op zich neemt, neemt hij een land over dat in een verlammende recessie verkeert. "We zullen bezuinigingsmaatregelen moeten nemen. Er is geen andere optie als we niet genoeg inkomen hebben om onze huidige uitgaven te dekken," zei Arce.

De 57-jarige zei dat het economische model dat hij hielp implementeren onder Morales werkte en weer zal werken. De in het Verenigd Koninkrijk opgeleide socialist, heeft tijdens zijn campagne sociale steun beloofd. Hij zei dat bezuinigingen de overheidsinvesteringen niet zouden beïnvloeden, wat volgens hem een ​​"prioriteit" zou zijn om de groei te reactiveren.

Hij voegde eraan toe dat hij "indien nodig" obligaties zou uitgeven, ondanks het feit dat hij kritiek had geuit op de conservatieve interim-regering van president Jeanine Añez omdat ze leningen wilde nemen. De enorme maar grotendeels onbenutte lithiumreserves van Bolivia zijn ook een potentiële economische aanjager, zei hij, die cruciaal zou kunnen worden als de wereld agressief overschakelt naar elektrische auto's en andere op batterijen werkende apparaten.

Arce erkende dat Bolivia een 'strategische partner' nodig heeft om zijn lithiumreserves met succes te kunnen exploiteren, maar als dat correct wordt gedaan, zou het tegen het einde van zijn termijn van vijf jaar wel US$ 2 miljard aan Bolivia kunnen opleveren. Hij zei dat hij de dollarkoppeling van de nationale munteenheid, de boliviano, niet zou veranderen, daarbij verwijzend naar de vrees voor scherpe waardevermindering.

Onder Morales hebben Bolivia en de Verenigde Staten de diplomatieke betrekkingen verbroken. Arce zei dat hij 'de relaties met alle landen wil herstellen', maar legde de bal in de rechtbank van Washington. "Als ze een relatie met ons willen herstellen, is het enige waar we om vragen dat we als gelijken worden gerespecteerd," zei Arce.
Advertenties