Peru: Grote 2000 jaar oude kat ontdekt in de Nazca-lijnen
19 Oct, 06:42
foto
De kat is ongeveer 37 meter lang. (Foto: EPA)


In de Nazca-woestijn in Peru is een tekening van een kat ontdekt. De Nazca-lijnen, een Unesco-werelderfgoed, herbergen ontwerpen op de grond - bekend als geogliefen - die zo'n 2000 jaar geleden zijn gemaakt.

Wetenschappers geloven dat de kat, net als bij andere Nazca-dierfiguren, is gemaakt door depressies in de woestijnbodem te maken, waardoor de gekleurde aarde blootligt. De kat bleef toen onopgemerkt totdat er onlangs plannen werden gemaakt voor een nieuw pad dat naar een observatieplatform leidde.

Het platform zou een uitkijkpunt zijn geweest voor bezoekers om veel van de andere geogliefen te zien.

In een verklaring zei het Peruaanse ministerie van Cultuur: "De figuur was nauwelijks zichtbaar en stond op het punt te verdwijnen, omdat hij op een vrij steile helling ligt die vatbaar is voor de effecten van natuurlijke erosie." Het voegde eraan toe dat de geoglief, die ongeveer 37 meter lang is, de afgelopen week is schoongemaakt en geconserveerd.


De geogliefen stellen meestal verschillende dieren voor. (Getty Images)

Johny Isla, de belangrijkste archeoloog van Peru voor de Nazca-lijnen, vertelde het persbureau Efe dat de kat dateert van vóór de Nazca-cultuur - die de meeste figuren creëerde van 200 tot 700 na Christus.

De kat, zei hij, was eigenlijk uit het late Paracas-tijdperk, dat was van 500 voor Christus tot 200 na Christus. "Dat weten we door iconografieën te vergelijken", zei hij. "Paracas-textiel toont bijvoorbeeld vogels, katten en mensen die gemakkelijk te vergelijken zijn met deze geogliefen."
Advertenties