Nederland heeft nieuw record Covid-19, Europese landen in lockdown
15 Oct 2020, 12:37
foto
Nederlandse gezondheidswerkers verlaten met een patiënt het Bernhoven hospitaal in Uden, terwijl de verspreiding van Covid-19 voortduurt in Nederland. (Foto: Reuters)


Nederland heeft een nieuw record in dagelijkse gevallen van coronavirus bereikt, met meer dan 7.500 besmettingen in 24 uur. Dat blijkt uit gegevens die donderdag zijn vrijgegeven. Het aantal bevestigde gevallen bereikte 7.791 volgens, gegevens van het National Institute for Public Health.

Nederland ging donderdag in op wat de regering een 'gedeeltelijke lockdown' noemt in een poging om infecties in één van de zwaarst getroffen landen in de tweede Covid-19-golf van Europa te vertragen.

Frankrijk heeft een avondklok ingesteld, terwijl andere Europese landen scholen sluiten, operaties annuleren en medische studenten registreren, omdat de overweldigde autoriteiten aan het begin van de winter worden geconfronteerd met het nachtmerriescenario van een heropleving van Covid-19.

Met dagelijks ongeveer 100.000 nieuwe gevallen, heeft Europa met een ruime marge de Verenigde Staten ingehaald, waar dagelijks gemiddeld meer dan 51.000 Covid-19-infecties worden gemeld.

En met gevallen in Frankrijk die snel opliepen, kondigde president Emmanuel Macron vanaf zaterdag vier weken een nachtklok aan in Parijs en andere grote steden, die bijna een derde van de 67 miljoen inwoners van het land treffen.

"We moeten reageren", zei Macron in een interview op de nationale televisie. Hij zei dat Frankrijk de controle over het virus niet had verloren, maar voegde eraan toe: "We bevinden ons in een zorgwekkende situatie."

De meeste Europese regeringen hebben de lockdowns in de zomer versoepeld om de economieën die al waren gehavend door de eerste golf van de coronavirus-pandemie nieuw leven in te blazen. Maar de terugkeer van de normale activiteit - van overvolle restaurants naar nieuwe universitaire voorwaarden - zorgde voor een scherpe piek in infecties over het hele continent.

Bars en pubs waren één van de eersten die door de nieuwe lockdowns werden gesloten of eerder werden gesloten, maar nu testen de stijgende infectiecijfers ook de vastberadenheid van regeringen om scholen en niet-Covid-medische zorg draaiende te houden.

Zelfs paus Franciscus was onderworpen aan nieuwe coronavirusregels en bleef woensdag op veilige afstand van weldoeners tijdens zijn wekelijkse audiëntie.

In Lissabon waren voetbalfans niet verbaasd nadat de Portugese kapitein Cristiano Ronaldo positief testte op het virus. Hij zei dat het simpelweg aantoonde dat iedereen het risico liep besmet te raken - en beroemde atleten waren geen uitzondering.

Tsjechië, met het laagste percentage per hoofd van de bevolking in Europa, heeft scholen overgeschakeld op afstandsonderwijs en is van plan duizenden medische studenten op te roepen. Ziekenhuizen schaffen niet-dringende medische procedures af om bedden vrij te maken. "Soms staan ​​we op het punt te huilen", zei Lenka Krejcova, hoofdverpleegkundige in het Slany-ziekenhuis in de buurt van Praag, terwijl bouwvakkers zich haastten om van een algemene afdeling een Covid-19-afdeling te maken.

Polen voert de opleiding voor verpleegsters op en overweegt de oprichting van militaire veldhospitalen. Moskou gaat veel studenten naar online leren brengen en Noord-Ierland sluit scholen voor twee weken en restaurants voor vier weken.

"Ik heb geen goede informatie. We staan ​​op de rand van een ramp ”, zei immunoloog Pawel Grzesiowski in Polen, dat woensdag een recordaantal van 6.526 infecties en 116 doden meldde.

Pogingen om een ​​vaccin te ontwikkelen, stuitten op sommige gebieden. Zo stopte Johnson & Johnson  zijn proef na een onverklaarbare ziekte bij een deelnemer aan het onderzoek. Het Amerikaanse proces tegen AZN.L van AstraZeneca staat al meer dan een maand in de wacht.

Rusland, dat een record dagelijkse toename van het aantal gevallen registreerde, heeft ondertussen goedkeuring verleend aan een tweede vaccin.
Advertenties