Brunswijk: Houding Nederland tegen soevereiniteit Suriname
09 Oct 2020, 00:57
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk op een persconferentie van de regering donderdag. (Foto: René Gompers)


Vicepresident Ronnie Brunswijk maakt zich niet druk om het voornemen van de Nederlandse regering om geen contact met hem te hebben. Hij merkt op dat het om een interne aangelegenheid van Nederland gaat. Pas als officieel de Surinaamse regering wordt ingelicht, zal hij op de kwestie ingaan, deelt Brunswijk mee. Hij stelt dat deze houding van Nederland indruist tegen de soevereiniteit van Suriname. 

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft in een brief aan de Tweede Kamer onder andere laten weten dat de Nederlandse regering geen contact zal hebben met vicepresident Brunswijk, behalve als er een functionele noodzaak is. Brunswijk is in 1999 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. De vicepresident stelt dat het Surinaamse volk heeft bepaald dat hij in de regering zit. 

Een volk kiest zijn leiders, een volk vertrouwt de staatsmacht toe aan een gekozen regering, voerde Brunswijk aan. “Wanneer gekozen personen subtiel of openlijk niet geaccepteerd worden door een natie, of een bevriende natie of iemand die namens een bevriende natie spreekt, druist dat rechtstreeks in tegen de soevereiniteit, tegen de vrije wil van het volk.” Brunswijk verwijst naar artikel 116 en 98 van de grondwet. 

“We hebben het besproken in regeringskringen en persoonlijk heb ik er niet zoveel moeite mee,” reageert Brunswijk op vragen van journalisten. “Het is een interne aangelegenheid van de Nederlandse regering en hun parlement. Wanneer Suriname een brief krijgt van de minister van Buitenlandse Zaken, zullen we daarop reageren.” Brunswijk voegt eraan toe: “In de politieke wereld zijn alle gesprekken die gevoerd moeten worden, functioneel. Daarom zeg ik dat Suriname niet zo zwaar tilt aan wat minister Blok aan zijn parlement heeft gezegd.” 

René Gompers
Advertenties