Interpol ingeschakeld voor Hoefdraad, Buysse en Putter
09 Oct 2020, 00:00
foto


De procureur-generaal heeft niet alleen internationale signalering bij Interpol gevraagd van ex-minister Gillmore Hoefdraad, maar nog twee mededaders. Het gaat om de Belg Hans Buysse, managing partner van Clairfield, en de Nederlander Robert Putter. Alle drie verzoeken zijn al ingediend bij Interpol. Bij Hoefdraad moest extra informatie worden verstrekt, omdat hij minister is geweest. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft op een persconferentie donderdag bevestigd dat die extra informatie intussen ook is gegeven aan Interpol. 

Alle drie personen worden opgespoord in de zaak waarin ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe (Orion Assurance and Advisory NV) zijn aangehouden. Zij zouden zich in de periode tussen 2019 en januari 2020 schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering en andere misdrijven genoemd in het Wetboek van Strafrecht en de Anti-corruptiewet. Angnoe is medeaandeelhouder van Orion, het bedrijf dat Van Trikt leidde tot hij governor werd. Van Trikt is hierna aandeelhouder gebleven van de onderneming en is ook eigenaar van het kantoorgebouw. Als bankpresident zou hij overeenkomsten zijn aangegaan met Clairfield en daarbij Angnoe enkele consultancyopdrachten hebben toebedeeld. 

Putter wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan medeplichtigheid aan overtreding van de Anti- Corruptiewet, overtreding wet Money Laundering, deelneming aan een criminele organisatie, verduistering en oplichting zoals omschreven in het Surinaams Wetboek van Strafrecht. Putter was adviseur van Hoefdraad toen hij governor was van de Centrale Bank van Suriname. Hij kan net als Buysse maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen voor de strafbare feiten. 

In deze zaak zijn verder aangehouden, Faranaaz Hausil, directielid van de Centrale Bank van Suriname en Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Starnieuws verneemt dat woensdag de Trinidadiaan Derek Ramsamooj in verzekering is gesteld in deze zaak. Hij zou als consultant van de SPSB onterecht gelden hebben ontvangen van de bank voor onder andere opiniepeilingen. 
Advertenties