PALU: Roep de Nederlandse zaakgelastigde op het matje
05 Oct 2020, 18:06
foto
Jim Hok, voorzitter van de PALU.


"Onze minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, zou terstond de Nederlandse Zaakgelastigde in Paramaribo op het matje moeten roepen en opheldering moeten vragen over de Nederlandse opstelling naar vicepresident Brunswijk. Onze minister moet een onmiddellijke correctie eisen en onze regering zou tot dan alle gesprekken met Nederland moeten bevriezen". Dat is de reactie van PALU-voorzitter Jim Hok op het schrijven van de Nederlandse regering aan de Tweede Kamer. Daarin stelt de regering dat zij geen zaken wenst te doen met vicepresident Brunswijk omdat hij in Nederland een veroordeling voor drugs op zijn naam heeft. “Als je ze nu hun zin geeft, lopen ze straks weer over je heen in die herstelde relatie”, stelt Hok. 

"Terwijl men in Den Haag de mond vol heeft van het willen verstevigen van de relatie met Suriname, maakt datzelfde Den Haag ons direct weer duidelijk dat men daar zelf wel zal bepalen onder welke voorwaarden dat zal geschieden. En omdat in Suriname, om wat voor reden dan ook, het herstel van de relatie met Nederland bijna dwangmatig hoog op de regeringsagenda staat, is de regering geneigd om hierover te zwijgen. Laat men tot zaken komen, als dat dan zo nodig moet, maar laat men niet het heilig boontje spelen, terwijl Nederland zelf het grootste drugsland van Europa en mogelijk zelfs van de wereld is". Volgens de PALU-voorzitter is Nederland ook nooit zo kieskeurig geweest met wie men wel of niet zakendoet. Het is dat ze denken dat ze dit met jou kunnen doen, ze zien je niet voor vol aan, daarom doen ze het. 

Uit de opstelling van de Nederlandse regering blijkt overigens dat men niet afgestapt is van het gebruiken en misbruiken van mensen. Toen Bouterse in 1980 in opdracht van Den Haag de coup pleegde was hij goed. Hij kreeg zelfs ook nog Nf 500 miljoen om te besteden. Toen bleek dat hij de macht niet terug wilde geven aan Nederland-gezinde politici, toen was hij ineens niet meer goed en moest hij bestreden worden. Toen Brunswijk voor Nederland hier de Binnenlandse Oorlog moest leiden, toen was hij goed. Toen hij met Bouterse ging samenwerken, toen was hij ineens niet meer zo goed. Zelfs het feit dat Brunswijk eens heeft geroepen dat wij ons niet moeten schamen om Suriname aan Nederland terug te geven wanneer wij het land niet kunnen ontwikkelen, heeft hem ook niet volwaardiger gemaakt in Nederlandse ogen. 

"Uit het schrijven van de Nederlandse regering wordt overigens wel duidelijk dat men in Den Haag het huiswerk al heeft gemaakt. Of ’t nou gaat om het kunnen uitzetten van Surinamers zonder geldige verblijfsvergunning, het trainen van Nederlandse militairen in onze jungle, kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en handel etc. Zij zijn gereed. Is Suriname ook gereed, of gaat 't ons alleen om de hoop op nieuwe ontwikkelingshulp."

Hoe dan ook, in Den Haag is men kennelijk nog niet zover om Suriname met het nodige respect te behandelen, vindt de politicus. "Dat is waar de PALU het onder andere steeds over heeft, want het gaat niet om de persoon van Brunswijk, Bouterse, Venetiaan of wie dan ook. Misschien moeten wij ons dan ook niet zo willen haasten om de bilaterale relatie te herstellen. Want omwille van de haast slikken we deze respectloze houding nu, en daarmee is de toon voor de nieuwe relatie weer gezet. We moeten ook uitkijken dat de drugsveroordeling van Brunswijk, nu VP Brunswijk, niet wordt ingezet als ruilmiddel om druk op hem uit te oefenen om dingen te doen die niet in het Surinaamse belang zijn. Want dat kennen we intussen ook al. Maar tot dan, handen af van vicepresident Brunswijk," zegt Jim Hok.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April