Somohardjo: Leiders zullen antwoorden op leugens petitie
01 Oct, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk spreekt ambtenaren van Binnenlandse Zaken toe. Hij belooft spoedig antwoord te zullen geven op de ingediende petitie. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie VP)


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) laat het aan de leiders, president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk over om te antwoorden op een petitie die is ingediend woensdag. De Algemene Personeelsbond van Biza heeft het vertrouwen in de minister opgezegd. De petitie is in ontvangst genomen door de vp, die het verder in de Raad van Ministers en met de president zou bespreken. Hij beloofde de bond na onderzoek te zullen antwoorden. 

Minister Somohardjo had de media al uitgenodigd voor een persconferentie donderdagmorgen, maar heeft deze weer afgezegd. "Als minister van Binnenlandse Zaken heb ik respect voor elke bond. Dat respect moet wel zijn gebaseerd op oprechtheid en eerlijkheid. De petitie die ze hebben ingediend, staat vol met onwaarheden. In mijn voortvarendheid had ik voor donderdag een persconferentie gepland om die punten in de petitie één voor één te weerleggen. Maar op advies van mijn vader heb ik die persconferentie afgezegd. Hij zegt laat de beantwoording van de petitie over aan de leiders Santokhi/Brunswijk, vertrouw op hun wijsheid," zegt de bewindsman om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

Ondertussen is de minister naar het politiebureau Keizerstraat gegaan met het verzoek om bepaalde punten in de petitie die voor hem een strafbaar karakter hebben, te onderzoeken. Als de punten niet op waarheid berusten moet worden voorkomen dat mensen ongestraft de naam van personen bekladden. "Er is mij toegezegd dat de politie de bond gaat oproepen om de beweringen te staven," zegt Somohardjo. 

Volgens de petitie zouden vrouwelijke leden van de bond meerdere malen hun klachten gedeponeerd hebben over seksistische opmerkingen die worden gemaakt op de werkvloer door de vader van de minister, Paul Somohardjo. Hij zou zonder enige hoedanigheid postvatten op het ministerie zonder enige functie, terwijl er gebrek is aan ruimte. De minister zegt dat hij deze kwestie onderzocht wil hebben door de politie, want het is een ernstige beschuldiging. Hij antwoordt op een vraag dat zijn vader officieel onbezoldigd staatsadviseur is. 

De bond onder leiding van Alisa Darson-Grant stelt in de petitie dat de minister niet naar behoren functioneert. De focus zou liggen op het voeren van een politieke strijd en een heksenjacht op politiek andersdenkenden in plaats van het maken van beleid op het ministerie. Diverse zaken worden in de petitie opgesomd, die verder zullen worden uitgezocht, beloofde Brunswijk. De bond krijgt spoedig antwoord. 
Advertenties