Oppositieleden plaatsen kanttekeningen bij jaarrede
30 Sep, 01:56
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina zegt dat na een jaar de speech van de president vergeleken moet worden op de realisatie van wat er is beloofd. (Foto's: Raoul Lith)


Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, geeft aan dat regeringen in hun jaarrede altijd proberen om hoop uit te stralen naar de samenleving. “Dat heeft deze regering ook gedaan.” Assembleelid Ashwin Adhin (NDP) tevens ex-vicepresident, is content met het betoog van president Chan Santokhi. Er is volgens hem een stukje continuïteit van beleid, dat is een verbetering van de attitude van de regering, dat is goed. Hij vindt het echter een beetje minder dat de president een sneer geeft naar de vorige regering. “Dat is voor een staatshoofd niet het niveau, het is een teken van zwakte”. 

Wat gepresenteerd is, is de norm, dit zou je moeten vergelijken met de realisatie, na een jaar, stelt Asabina. Er zijn echter wel zaken die volgens hem nu al meetbaar zijn, zoals het buitenlandsbeleid met als doel het imago van Suriname in de wereld weer omhoog brengen. Hij haalt hierbij aan dat de relatie met Nederland en Frankrijk weer op gang komen en dat recentelijk Mike Pompeo de minister van Buitenlandse Zaken van Amerika Suriname een bezoek bracht.  


Assembleelid en ex-vicepresident Ashwin Adhin. 

Adhin merkt op dat er minder Covid-testen worden gedaan “en dan stel je dat gevallen teruglopen”. Maar ook dat de grenzen opengesteld worden voor Nederland terwijl er daar een tweede golf aan Covid-besmettingen uit hij zijn bezorgdheid. Hij hoopt niet dat dit in Suriname weer een tweede piek creëert. De regering kan het volgens Adhin ver schoppen als men continuïteit van beleid blijft voeren, minder afgeeft op de vorige regering en kijkt naar de noden van het volk.

Over de internationale samenwerking, zegt Asabina dat wanneer het gaat om een gezonde relatie tussen landen dat het niet zo moet zijn dat men alleen gefocust is op de natuurlijke hulpbronnen. “Belangrijk is dat ook Surinaamse bedrijven moeten kunnen profiteren, en daarvoor heb je een gezond ondernemingsklimaat nodig.” Internationaal bekeken zijn de randvoorwaarden hiervoor de rechtelijke macht, die snel moet zijn in haar functioneren. Ook het belastingstelsel van het land is belangrijk, omdat dit internationaal een middel is waarmee men concurreert. Het moet beantwoorden aan de de nationale en internationale situatie.  

“Er is veel gezegd over onderwijs in het binnenland. Dat klinkt als muziek in de oren,” vindt Asabina. Echter is er volgens hem maar magertjes gesproken over de oplossing van het grondenrechtenvraagstuk, terwijl hij gedacht had dat dit zou worden opgelost in mei 2021. De oplossing is heel belangrijk voor het binnenland en Suriname. Afgezien van olie en gas, staat en valt Suriname met de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen die voorkomen het binnenland. Er moet volgens hem een gezonde relatie zijn met de leefgemeenschappen over hoe de regering de natuurlijke hulpbronnen zal exploiteren voor land en volk. 

Raoul Lith
Advertenties