Brazilië trekt beschermingsregels mangrovebossen in
30 Sep, 09:28
foto
Mangroven zijn een belangrijk bescherming tegen klimaatverandering. (Getty Images)


De Braziliaanse regering van Jair Bolsonaro heeft regels ingetrokken die tropische mangroven en andere kwetsbare kustecosystemen beschermen. Milieugroeperingen hebben het besluit een "misdaad" genoemd. Mangroven zijn een belangrijke bescherming tegen klimaatverandering.

Het beleid en de retoriek van president Bolsonaro over het milieu hebben wijdverbreide noodsignalen veroorzaakt. Bolsonaro wordt beschuldigd van het aanmoedigen van illegale activiteiten.

Bij het besluit werden de zogenaamde "permanente beschermingszones" verwijderd die in 2002 waren gecreëerd om de vele tropische mangroven en de zandduinbossen in stand te houden. Het besluit is genomen door de National Environmental Council, onder leiding van de controversiële minister van Milieu, Ricardo Salles.

Milieugroeperingen zeggen dat door het opheffen van de regelgeving projectontwikkelaars grote gebieden met natuurlijke habitats kunnen vrijmaken voor toerisme, wat tot vernietiging zou kunnen leiden. "Deze gebieden staan ​​nu al onder grote druk door de ontwikkeling van onroerend goed", zegt Mario Mantovani, hoofd van de milieugroep SOS Mata Atlantica.

"De voorschriften van 2002 beschermden hen in ieder geval tegen verdere vernietiging", zei hij tegen persbureau AFP. Hij noemde de intrekking "een misdaad tegen de samenleving".  

Zo'n 4.000 m2 mangrovebos absorbeert bijna dezelfde hoeveelheid kooldioxide als een hectare Amazone-regenwoud. Sinds Bolsonaro in januari 2019 aan de macht kwam, wordt Brazilië getroffen door milieucrises, waaronder een escalatie van ontbossing en bosbranden.

Dit is niet de eerste keer dat minister van Milieu, Ricardo Salles, betrokken is bij controverses sinds hij de baan heeft aangenomen. In een uitgelekte opname van een kabinetsvergadering met de president in april zei Salles dat de coronaviruspandemie een kans was om de milieuregels terug te draaien "nu de media alleen maar over Covid praten".

"Zelfs nu we getuige zijn van historische verwoestingen in het milieu en Brazilië in brand staat, wijdt Salles zijn tijd aan het bevorderen van nog meer vernietiging", zei milieugroepering Greenpeace in een verklaring over de nieuwe maatregelen.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October