Tweede groep patiënten vertrokken naar Colombia
28 Sep, 12:41
foto
De luchtambulance waarmee de tweede groep patiënten voor medische behandeling naar Colombia is vertrokken. (Foto: CDS)


Tien patiënten en 8 begeleiders zijn gisteren vertrokken naar Colombia voor medische behandeling. De groep zal worden behandeld voor aangeboren hartafwijkingen en voor diverse kankersoorten. De duur van de medische missie hangt af van de behandeling en het verloop daarvan.

De regering had voor deze missie een air ambulance gecharterd. Het is al 15 jaren dat er dit soort van medische missies plaatsvinden naar Colombia. Voorheen gingen de patiënten naar Nederland, maar door de sterk gestegen kosten, kijken landen meer regionaal voor medische behandelingen die niet lokaal kunnen worden uitgevoerd.

De Covid-19 pandemie en het daarmee samengaande gesloten luchtruim wereldwijd, hadden het bijna onmogelijk gemaakt om patiënten weg te sturen. Het gevolg was dat patiënten veel langer moesten wachten om in Colombia hun behandeling voort te zetten. "Op het moment dat er government-to-government aanvragen mogelijk waren om het luchtruim van Colombia open te stellen op basis van humanitaire redenen, heeft de regering daar direct gebruik van gemaakt, meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Een deel van de patiënten is eerder getransporteerd op een vlucht die is uitgevoerd samen met Seismic Company Group. Het ander deel is dus zondag vertrokken.
Advertenties