Bolivia: Interim-president trekt zich terug uit verkiezingsrace
18 Sep, 17:30
foto
Jeanine Áñez riep op tot eenheid onder de kiezers die tegen de partij van Evo Morales waren. (Foto: Reuters)


De interim-president van Bolivia, Jeanine Áñez, heeft zich teruggetrokken van de presidentsverkiezingen op 18 oktober. Ze zei dat ze de stemming niet wilde opdelen en de terugkeer  van de socialistische partij van voormalig president Evo Morales (MAS) in de regeermacht wilde zien.

MAS-kandidaat Luis Arce leidt in de opiniepeilingen, met Áñez op de vierde plaats. Áñez werd vorig jaar beëdigd nadat Morales aftrad en het land verliet te midden van beschuldigingen van verkiezingsfraude. Morales, die momenteel in Argentinië woont, zei later dat hij door de politie en het leger in ballingschap was gedwongen. Morales was bijna 14 jaar president van Bolivia, van 2006 tot 2019, nadat hij drie opeenvolgende verkiezingen had gewonnen.

In een videoboodschap zei Áñez: "Vandaag heb ik mijn kandidatuur voor het presidentschap van Bolivia opzij gezet ter wille van de democratie." Ze zei dat ze besloot te stoppen vanwege "het risico dat de stemming over meerdere kandidaten wordt verdeeld en dat als gevolg van die verdeeldheid de MAS zou winnen".

"Als we ons niet verenigen, zal Morales terugkeren. Als we ons niet verenigen, verliest de democratie", voegde Áñez eraan toe, zonder te zeggen welke kandidaat ze nu zou steunen.


Evo Morales regeerde in Bolivia gedurende 14 jaren. (Foto: Reuters)

Een opiniepeiling die eerder deze week werd gepubliceerd, suggereerde dat Luis Arce de verkiezingen in de eerste ronde zou kunnen winnen. Het leiderschap van Áñez is vanaf het begin controversieel geweest, zo meldt Katy Watson, correspondent van de BBC in Zuid-Amerika. De aanhangers van de Morales zeggen dat ze het presidentschap op zich nam nadat hij door een militaire coup was afgezet - en dat hij de rechtmatige leider is.
Advertenties